Staking in Suriname nu al `succes'

De eerste dag van de stakingen tegen de Surinaamse regering-Wijdenbosch zijn volgens de organisatoren een succes.

Leden van de 68 bonden die bij de vakbond C-47 zijn aangesloten, legde het werk neer. Gisteren gingen grote bedrijven als Billiton, de Aardoliemaatschappij en de SLM grotendeels plat. Vandaag sluiten handelshuizen en winkels zich bij de acties aan, alsmede pompstations en de brandweer van Zanderije, zodat vliegverkeer op Suriname onmogelijk wordt.

Morgen moet de staking volgens de organisatoren totaal zijn. Dan sluit de ambtenarenbond CLO zich aan. Ook de politiebond doet dan mee, al is nog niet duidelijk op welke wijze. De lerarenbond blijft doorwerken om het schooljaar af te maken, maar zal zich volgens Robby Naarendorp van de lerarenbond FOA bij de staking aansluiten ,,als de ontwikkelingen dat nodig maken''.

Actieleider Fred Derby hield gisteren een lange en felle toespraak, waar hij stilstond bij de nieuwe lening van tientallen miljoenen Nederlandse gulden die de regering met het bouwbedrijf Ballast Nedam heeft afgesloten om de bouw van twee bruggen te betalen. Als onderpand dienen de Surinaamse olie- en bauxietexport.

Derby dreigde dat het ,,nieuwe beleid dat zal komen geen leningen zal terugbetalen uit de boezem van het volk''. Lieden die zich onder Wijdenbosch schuldig maakten aan corruptie, zouden naar strafgevangenis Satoboma worden gestuurd. ,,Mensen die boeven, zullen we leren niet te boeven.''

Derby zegt te verwachten uiteindelijk 120.000 mensen op de been te krijgen. Een probleem is opnieuw de opstelling van de Moederbond, die de regering steunt omdat minister van Buitenlandse Zaken Snijder uit deze vakbond komt. De Moederbond wil zich pas na een week bij de acties aansluiten als de regering geen oplossing biedt voor de problemen - de instorting van de gezondheidszorg en het onderwijs en de verhoging van de branstofprijzen. De Moederbond wijt de gestegen prijzen aan de handel en het bedrijfleven, niet aan de monetaire financiering van beleid door de regering.

Minister van Financiën Tjan Gobardhan heeft gisteren geprobeerd de actievoerders de wind uit de zeilen te halen met de mededeling dat de overheid in juli 3 miljard Surinaamse gulden extra heeft binnengehaald. Daardoor konden de ambtenarensalarissen worden uitbetaald, de schuld van 100 miljard aan de banken worden ingelopen, alsmede de schuld van 16 miljard aan de gezondheidszorg.

Gobardhan zei gisteren over de schuld aan Ballast Nedam dat de afbetaling van de twee bruggen met de nieuwe lening is verlaagd van 4 miljoen naar 1,7 miljoen Nederlandse gulden.