Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de inspanningen van de Nederlandse regering om een einde te maken aan de instroom van kansloze Antilliaanse en Arubaanse jongeren. De jongeren moeten tegenwoordig een inburgeringsprogramma volgen en er voor zorgen dat ze in Nederland een voogd hebben. Ned.2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Interview met Farah Diba, over haar leven met de voormalige sjah van Perzië, de gespannen situatie in Iran en de ambities van de familie. Zij werd gevolgd tijdens de herdenking van de dood van haar man. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Gesprek met de Indonesische president Habibie over o.a. de uitslag van de verkiezingen van twee maanden geleden. Verder licht Pim Reinders zijn standaardwerk over de geschiedenis van het consumptie-ijs toe, een boek waar hij drie jaar aan heeft gewerkt. Ned.3, 22.31-22.55.

DOCUMENTAIRES

De derde planeet. Bezoek aan het oorspronkelijke woongebied in Zuid-Amerika van de Yanomami, een primitieve stam die in harmonie leeft met de natuur. NGC, 20.00-20.30u.

Histories: Twee Vlaamse reuzen. Eerste aflevering van een tweeluik over Vlaamse `reuzen'. In deze aflevering aandacht voor de Vlaamse cafézanger Ferre Grignard (1939-1982) die in 1964 de hit Ring Ring, I've Got to Sing had. Een portret van een zanger die eigenlijk schilder wilde zijn. Canvas, 21.20-22.05u.

The history of writing. Over de geschiedenis van het schrift. Van het spijkerschrift van de Mesopotamiërs tot de huidige multimedia technieken. Discovery, 22.00-23.00u.

37°. Een portret van Donald H., die sinds de doodstraf in 1977 weer werd ingevoerd als beul heeft gewerkt in de beruchte Parchman Farm gevangenis in Mississippi. Afl.: Der Henker. ZDF, 22.15-22.45u.

Meat of Fear – Fear of Meat. Steeds meer mensen durven nauwelijks vlees meer te eten. Industrieel geproduceerd vlees wekt veel afkeur, vooral door de manier waarop dieren behandeld en gevoed worden. Deze Oostenrijkse documentaire geeft een verhelderend beeld over de productie van rundvlees. Ned.3, 22.55-23.45u.

Tobacco wars. Slot van een serie over de tabaksindustrie gaat in op de vraag wat voor invloed de verminderde tolerantie jegens rokers en zorg om ziektes heeft gehad. BBC1, 23.15-0.10u.

DRAMA

Maigret et la vente à la bougie. Naar het gelijknamige boek van George Simenon met in de hoofdrol Bruno Cremer als commissaris Maigret. Geveld door een zware verkoudheid ziet Maigret zich genoodzaakt zijn verblijf in het dorpshotel in de Vendée te verlengen omdat een van de gasten wordt vermoord. Ned.3, 20.10-22.00u.

AMUSEMENT

Markant Nederland. De uit de Rotterdamse wijk Spangen afkomstige zangeres Frédérique Spigt zegt dat ze van de natuur houdt. Ze kijkt o.a. rond in de Biesbosch, het grootste nationale park van Nederland. Ned.1, 18.59-19.30u.

Summer holiday. Vakantiemagazine met beelden van o.a. Maleisië, de Champagne in Frankrijk en Noord-Ierland. BBC1, 20.00-20.30u.

Glamourland. Derde deel in de serie herhalingen van de bezoeken van Gert Jan Dröge aan receptie-minnend Nederland met onder meer het Boekenbal in Amsterdam en het tienjarig bestaan van restaurant De Kloosterhoeve. Ned.1, 21.01-21.38u.

FILM

Beverly Hills Cop III (John Landis, 1994, VS). Films met cijfers achter de titel zijn vaak bedoeld als rekenkundige eenheden: hoeveel geld kunnen we verdienen met een beproefde formule? Eddie Murphy mag voor de derde keer zijn kunstje als onorthodoxe politieagent opvoeren. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

Bad City Story (Alan Smithee/Robert S. Butler, 1993, VS). Niet voor niets wilde regisseur Robert S. Butler Bad City Story liever onder het pseudoniem van de Director's Guild of America Veronica afleveren, want deze formulefilm over een misdaadverslaggever en zijn assistente is inderdaad een `bad city story'. Veronica, 22.25-24.00u., met reclame.

. Manon des sources (Claude Berri, 1986, Frankrijk). Zie Film-vooraf. Canvas, 22.35-0.25u.

Under the Volcano (John Huston, 1984, VS). Tientallen jaren soebatten duurde het voordat regisseur John Huston toestemming kreeg om in Mexico Malcolm Lowry's onverfilmbaar geachte roman te verfilmen. Albert Finney is magnifiek als de alcoholistische consul, Jacqueline Bisset bezit alle eigenschappen van een zure, verlaten echtgenote, maar blijft loyaal. ZDF, 0.30-2.15u., nagesynchroniseerd.

Footsteps in the Dark (Lloyd Bacon, 1941, VS). Komische misdaadfilm waarin beleggingsadviseur Errol Flynn, die in zijn vrije tijd wel eens wat speurwerk verricht en een misdaadromannetje schrijft, moet proberen om niet herkend te worden. ARD, 0.45-2.15u., nagesynchroniseerd.

Rio Bravo (Howard Hawks, 1959, VS). Beroemde western met John Wayne werd door regisseur Hawks gemaakt als een antwoord op High Noon, door sheriff Wayne wel hulp te laten krijgen nadat hij broer van rijke man gevangen heeft gezet wegens moord. Morgen, RTL4, 12.25-15.10u., met reclame.

Oh. Mr. Porter! (Marcel Varnel, 1937, GB). Remake van The Ghost Train (1931) staat bekend als de leukste Britse komedie aller tijden. Stationschef krijgt te maken met wapensmokkelaars. Morgen, BBC2, 12.40-14.00u., zw.

Chattanooga Choo (Bruce Bilson, 1984, VS). Eigenaar van footballteam moet antieke trein opknappen voordat hij een miljoen erft. Waar hebben we dat eerder gehoord? Formulekomedie. Woensdag, SBS6, 14.00-15.40u., met reclame.