Postbode komt in opstand

De postbodes zijn in opstand gekomen tegen het verbod van PTT Post om een korte broek te dragen. Ondanks de vele waarschuwingen van hun werkgever dragen zij deze warme dagen toch een korte broek. Een postbode uit Ermelo, W. van den Brink, is vijf dagen geschorst omdat hij maandag de post rondbracht in een rok.

Van den Brink protesteerde met de ludieke actie tegen wat hij ziet als rechtsongelijkheid tussen mannelijke en vrouwelijke postbodes. Vrouwen mogen van hun werkgever op warme dagen een broekrok dragen, terwijl blote benen voor mannen taboe zijn. ,,Zijn baas en zijn collega's hadden hem nog gewaarschuwd om het niet te doen'', zegt een PTT Post-woordvoerster. De AbvaKabo noemt de vijfdaagse schorsing een te zware straf.

In Vlaardingen en Valkenburg verschenen enkele postbodes in een korte broek op hun werk. Zij werden naar huis gestuurd om een lange broek aan te trekken. De postbodes die ver weg wonen, kregen van hun baas voor die dag een lange broek te leen. Volgens de PTT hebben geen van de werknemers in korte broek de post rond gebracht.

Het zomertenue met onder meer een poloshirt, een katoenen overhemd en een lichte broek is volgens de woordvoerdster een goed alternatief voor de korte broek, ook met de temperaturen van boven de dertig graden van de afgelopen dagen. ,,De korte broek is gewoon niet representatief. Postbodes zijn ons visitekaartje. Wij vinden het kledingstuk niet de uitstraling hebben van de zakelijke dienstverlening die wij geven.''

De kantonrechter in Den Haag wees vorige week een eis af van de vakbond AbvaKabo om de korte broek voorlopig toe te staan. De AbvaKabo had een kort geding aangespannen in afwachting van een bodemprocedure waarin wordt gevraagd de korte broek definitief aan het kledingpakket van de postbode toe te voegen.