PEREN MET CITROENSAUS

Het is een kleine ramp als mijn man zijn leesbril vergeet wanneer wij naar een restaurant gaan. Voor mij is het geen moeite hem de kaart voor te lezen, maar vaak is de naamgeving zo bloemrijk dat het voorlezen van het menu nu langer kan duren dan het eten van een hoofdgerecht. In bepaalde restaurants is het niet langer voldoende om alleen Peren met citroensaus te schrijven; nee, het moet ,,Licht gesauteerde peren, op smaak gebracht met een scheutje versgeperst citroensap en de fijngeraspte schil, geserveerd met een warme fluwelige saus van citroensap, gebonden met slagroom en het geheel bekroond met knapperige, geroosterde pecannoten'' zijn.

Het is misschien een goed idee voor restaurants om een paar leesbrillen met verschillende sterktes aan te schaffen voor vergeetachtige gasten. (Mijn man kent één zo'n restaurant in Amsterdam!) In de jaren zeventig hadden sommige restaurants stropdassen en colberts klaar liggen voor mannen die niet `gekleed' waren. Dat resulteerde soms in merkwaardige combinaties.

Bereiding: Snijd de peren in vier tot zes partjes, afhankelijk van hoe groot ze zijn en verwijder de klokhuizen. Verhit de boter in een koekenpan op een laag vuur. Doe er de partjes peer in, leg er het deksel op en bak ze circa 5 minuten tot ze iets zachter zijn. Schep er dan de basterdsuiker en circa de helft van het citroenraspsel en alle citroensap door. Leg het deksel weer op de pan en laat de peren nog 3 tot 4 minuten zachtjes koken, of tot ze mooi gaar zijn. Schep de partjes peer met een schuimspaan uit de pan en schik ze op zes tot acht voorverwarmde dessertborden. Roer de slagroom geleidelijk door de siroop in de koekenpan. Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur laag en laat het, zonder deksel, circa 5 min. zachtjes koken tot de saus iets dikker is geworden. Roer de saus af en toe om te voorkomen dat hij aan de pan gaat plakken. Rooster intussen de pecannoten een paar minuten in een kleine droge Tefal-koekenpan op een matig vuur tot ze warm en knapperig zijn. Schep de saus over de peren en bestrooi met het resterende citroenraspsel. Strooi er de geroosterde pecannoten over en dien op.

    • Kim Maclean