Onderdeel Unisource gaat naar Britten

KPN-dochter Unisource verkoopt het bedrijfsonderdeel Unisource Carrier Services (UCS) voor 200 miljoen gulden aan het snelgroeiende Britse telecommunicatiebedrijf Energis. De verkoop van UCS, leverancier van diensten aan andere telecombedrijven, is onderdeel van de ontmanteling van Unisource, een alliantie waarin behalve KPN ook het Zwitserse Swisscom en het Zweedse Telia voor eenderde deelnemen.

Afgelopen najaar stelde KPN zich nog ten doel financiële partners te interesseren voor een participatie in Unisource. Intussen is besloten Unisource in delen te verkopen. ,,We denken dat we op die manier de beste opbrengst voor onze aandeelhouders kunnen behalen'', aldus een woordvoerder van KPN.

Eind mei van dit jaar bereikte Unisource met het de Duitse partner Mannesmann een akkoord over de verkoop van 7,5 procent in de gezamenlijke onderneming Arcor voor 500 miljoen Duitse mark. Over de verkoop van AT&T Unisource Carrier Services (Aucs), een onderneming die samen met AT&T is opgezet en intussen geheel in handen is van Unisource, hoopt KPN in augustus overeenstemming te bereiken. Aucs wordt verkocht aan Infonet, een in Californië gevestigd telecommunicatiebedrijf waarin de Unisourcepartners Telia, Swisscom en KPN samen een gezamenlijk belang hebben van 56,1 procent.

Volgens een woordvoerder van KPN verschilt de internationale strategie die KPN heeft ingezet met Infonet en KPNQwest van de oude strategie die acht jaar geleden met Unisource werd bedacht. KPN en de andere Unisourcepartners hebben in Infonet een financieel belang en bemoeien zich, anders dan vroeger bij Unisource, niet met de operationele activiteiten.

Unisource heeft in het afgelopen jaar de verliezen zien oplopen van 135 miljoen gulden in 1997 naar 382 miljoen gulden. De omzet daalde van 3,2 naar 2,6 miljard gulden. Algemeen directeur B. van Marle is 1 juli jongstleden afgetreden en opgevolgd door financieel directeur J. Delahaije. Waarom Van Marle is vertrokken wil een woordvoerder niet zeggen. De resterende te verkopen onderdelen van Unisource zijn een belang in het Franse Siris (telefonie over vaste lijnen) en het Duitse mobiele telefoonbedrijf D Plus. Daarnaast heeft Unisource nog dochters in Italië en Spanje. Het Britse Energis dat UCS overneemt wil met het bedrijf voet aan de grond krijgen op het Europese continent.