NV Feyenoord en De Kuip richten Rotterdam BV op

De Stichting Betaald Voetbal Feyenoord en de NV Stadion Feijenoord gaan nauw samenwerken. Deze bundeling van krachten is een jaar lang voorbereid door mr. Willem Scholten, de algemeen directeur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, in samenwerking met de beleidsvoerders van de NV Stadion en de Stichting Feyenoord.

Er is een voorlopige raad van commissarissen gevormd, die zich vooral gaat richten op het verder uitwerken van het nieuwe samenwerkingsverband. Na goedkeuring door de aandeelhouders van het Stadion (met name grootaandeelhouder Sportclub Feyenoord) en de Stichting Betaald Voetbal kan het nieuwe bedrijf onder de nieuwe naam Feyenoord Rotterdam BV van start gaan.

Lopende dit formele traject, dat waarschijnlijk nog dit jaar wordt afgerond, zullen meteen al – indien praktisch mogelijk – de activiteiten van de beide ondernemingen samen worden uitgevoerd.

Scholten is bereid zelf deel uit te maken van de voorlopige raad van commissarissen van Feyenoord Rotterdam. Hij wordt de neutrale partner van het vijfkoppige college. Namens de Stichting Betaald Voetbal zijn voorzitter Jorien van den Herik en huisadvocaat mr. Hans Mentink kandidaten voor deze raad. De NV wil zich laten vertegenwoordigen door mr. C. de Swart en ir. P. Smits. J. van den Herik zal worden voorgesteld als voorzitter van de raad. Hij blijft ook voorzitter van het voetbalbedrijf Feyenoord.

,,De stichting verhuurt haar spelers aan Feyenoord Rotterdam en krijgt daarvoor een vergoeding'', legde Scholten uit. ,,De NV Stadion Feijenoord krijgt een vergoeding voor het ter beschikking stellen van De Kuip. Zowel de stichting als de NV blijft in afgeslankte vorm bestaan. Indien de nieuwe organisatie aan het einde van het seizoen winst heeft gemaakt, dan gaat dat geld vanzelfsprekend naar de voetbaltak. Want daar doen we het voor.''

Het beleidspakket van beide oude bedrijven wordt via deze constructie verkleind. ,,Afhankelijk van het toekomstige succes van de nieuwe onderneming nemen de taken van de stichting en de NV Stadion verder af'', stelde Scholten. ,,Ik zie deze oplossing als een tussenfase. Ik had het liefst alles in één keer samengevlochten, maar ik realiseer me dat Stadion en Stichting elk een verleden hebben. Op deze manier kan men verder aan elkaar wennen.''

Binnen de voor te stellen nieuwe structuur worden bij Feyenoord Rotterdam BV de volgende activiteiten ondergebracht: de exploitatie van de wedstrijden, de andere evenementen, de tv-rechten, de horeca, de merchandising, de business-seats en -units, de sponsorgelden en de shirtreclame. De spelers blijven op de loonlijst van de Stichting Betaald Voetbal, zoals De Kuip en het onderhoud daarvan bij de NV Stadion blijft. Het aan- en verkopen van spelers blijft ook een zaak van de Stichting Betaald Voetbal.

De eerste stap op weg naar krachtenbundeling in Rotterdam-Zuid is al gemaakt. De Stichting Feyenoord heeft de huurovereenkomst met het stadion, die eerder was opgezegd, voorlopig met een jaar verlengd. ,,Daarmee was de kou uit de controverse'', oordeelde Scholten. De Rotterdamse havenman kreeg vorig jaar de opdracht van de Stichting Feyenoord en de NV Stadion om tot krachtenbundeling te komen, kort na het laatste conflict over het plaatsrecht van aandeelhouders in De Kuip waarover zelfs de rechter uitspraak moest doen. (ANP)