Nutreco beperkt schade `dioxine'

Het Belgische dioxine-schandaal heeft het vee- en visconcern Nutreco een schade opgeleverd voor het bedrijfsresultaat van tussen de 3 en 5 miljoen gulden. Het dioxine-schandaal, waarbij het kankerverwekkende dioxine werd aangetroffen in Belgisch vlees, brak eind mei uit. Ook voor het huidige halfjaar zullen de effecten van de crisis nog naijlen voor de pluimvee- en varkens-slachterijen van het concern. Dankzij goede resultaten in de twee andere divisies, voer en vis, is de nettowinst over het eerste helft van het jaar met 25 procent gestegen tot 35,1 miljoen gulden bij een omzet van 2,55 miljard gulden.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt. Nutreco verhoogde zijn prognose over het gehele jaar. Het concern verwacht nu een `belangrijke' groei van de winst per aandeel. ,,Dat is tussen de 12 en 20 procent'', zei bestuursvoorzitter Richard van Wijnbergen. ,,En rekent u maar op het bovenste gedeelte van die range.'' Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers en de prognose. De koers van het midkap-fonds steeg vanochtend in een dalende markt met 5,7 procent tot 33,65 euro.

,,Onze cijfers geven aan dat we een probleem als de dioxine-kwestie kunnen opvangen met onze andere activiteiten'', zei Van Wijnbergen. Hoe groot de schade het komende halfjaar zal zijn voor Nutreco's Belgische activiteiten, kon hij niet aangeven. ,,Het gaat om productieverlies, om claims van klanten en om hele dure analyses. Alles wordt nu getest. Daar hebben we in mei en juni al 1 miljoen gulden aan uitgegeven.''

Van de drie divisies presteerde aquaculture (visvoer en zalmkweek) het best met een stijging van het bedrijfsresultaat met 23 procent tot 20 miljoen gulden. Het resultaat bij veevoer steeg met 13 procent tot 40 miljoen. Het resultaat bij vleesverwerking steeg met 11 procent tot 12 miljoen.

Het totale bedrijfsresultaat steeg met 16 procent van 52 naar 60 miljoen gulden. Door de dalende grondstofprijzen (voor vee- en visvoer), die een negatief effect hadden van 13 procent, bleef de omzetstijging beperkt tot 2 procent. De winst per aandeel nam toe van 39 tot 49 eurocent.