Noodtoestand van kracht in Namibië

In het noordoosten van Namibië is gisteren de noodtoestand uitgeroepen, nadat regeringstroepen slaags waren geraakt met guerrillastrijders.

Volgens de president van Namibië, Sam Nujoma, zijn in de zogeheten Caprivi-strook tot dusver drie Namibische soldaten, vijf politieagenten en vijf separatisten omgekomen.

De gevechten braken uit toen leden van het Caprivi-bevrijdingsleger aanvallen uitvoerden op de militaire basis en het politiebureau van de stad Mpacha. Ook werd een kantoor van de nationale Namibische televisiezender belaagd. Namibische regeringssoldaten vuurden mortiergranaten af op het kantoor en wisten het zo te heroveren op de rebellen. ,,Er zijn genoeg troepen. We voeren schoonmaakoperaties uit. De situatie is onder controle'', zei een woordvoerder van het Namibische leger gisteren in de hoofdstad Windhoek. De grensovergangen in de Caprivi-strook zijn om veiligheidsredenen gesloten. Volgens het Namibische leger zijn de rebellen via de noordelijke grenzen binnengevallen om hun aanvallen uit te voeren.

President Nujoma zei gisteren dat de rebellen deel uitmaken van een groep separatisten die wordt geleid door de voormalige Namibische oppositieleider Mishake Muyongo. De rebellen hebben hun campagne voor een onafhankelijk Caprivi het afgelopen jaar geïntensiveerd. Muyongo, die vorig jaar uit zijn partij werd gezet omdat hij openlijk onafhankelijkheid propageerde, zou worden gesteund door de Lozi-stam in het westen van Zambia.

Caprivi is een smalle strook land die Namibië verbindt met de Zambezi-rivier in Zambia, een geografische anomalie die dateert uit de tijd van het Duitse kolonialisme (Namibië is vroeger Duits bezit geweest).

Tussen augustus vorig jaar en februari dit jaar zijn ongeveer tweeduizend inwoners uit Caprivi weggevlucht naar het buurland Botswana. Zij vreesden represailles van de kant van het Namibische leger nadat plannen voor een onafhankelijke Caprivi openbaar waren geworden. De vlucht leidde tot spanningen tussen Namibië en Botswana, dat de vluchtelingen asiel verleende. Inmiddels zijn de meeste vluchtelingen gerepatrieerd. (Reuters)