Mogelijk vierhonderd doden bij treinramp India

Ruim 36 uur na de treinbotsing in de Indiase deelstaat West-Bengalen zochten reddingswerkers vanmiddag nog steeds naar overlevenden van de ramp.

Vanochtend maakte de Indiase minister van Spoorwegen, Nitesh Kumar, bekend dat hij zijn ontslag heeft aangeboden wegens de treinramp in het plaatsje Gaisal.

Volgens officiële cijfers waren vanmiddag 275 doden uit de wrakstukken van de twee sneltreinen gehaald, maar gevreesd werd dat dat aantal nog zou kunnen stijgen tot rond vierhonderd. Een plaatselijke politiechef maakte in een `voorlopige balans' vandaag melding van 440 doden. Hij zei dat in de verwoeste treinstellen waarschijnlijk nog ongeveer 225 lichamen liggen. In de vroege ochtenduren waren reddingswerkers er nog niet in geslaagd om naar slachtoffers te zoeken in drie van de veertien verwoeste treinstellen. ,,We horen niemand om hulp roepen vanuit de wagons, dus we vrezen dat er geen overlevenden meer zijn'', zei een geëmotioneerde reddingswerker vanochtend in Gaisal. Indiase treinstellen bieden plaats aan zeventig passagiers, maar vaak is het aantal reizigers veel hoger. De West-Bengaalse minister die het reddingswerk coördineert zei vandaag rekening te houden met een dodental van vijfhonderd.

De oorzaak van de botsing tussen de twee sneltreinen, gisternacht, is nog steeds niet bekend. Wel is duidelijk geworden dat beide treinen met een snelheid van rond de negentig kilometer per uur frontaal op elkaar zijn ingereden. Gisteren werd nog aangenomen dat één van de treinen stilstond op het moment van de klap. De trein die op weg was naar de stad Guwahati reed op het verkeerde spoor, aldus een woordvoerder van de spoorwegen. Gedacht wordt daarom aan een seinstoring of nalatigheid van de machinist of een seinwachter.

Een onderzoek kan pas beginnen als de reddingswerkzaamheden zijn beëindigd, zei een woordvoerder van de Indiase Spoorwegen vanochtend.

De werkzaamheden werden bemoeilijkt omdat de treinstellen hoog in de lucht waren geduwd door de klap. Hoogwerkers en hijskranen kwamen gisteren uren na de ramp in het gebied aan. Tot die tijd waren het vooral bewoners uit de omgeving en soldaten uit een naburige legerkamp die, vaak met blote handen, de wrakstukken te lijf moesten gaan.

Vanochtend vroeg maakte de minister van Spoorwegen, Kumar, bekend dat hij zijn ontslag zou indienen bij premier Vajpayee. Hij zei tegen een Indiaas persbureau dat hij ,,geschokt'' was door het ongeval en dat hij ,,morele verantwoordelijkheid'' neemt voor de ramp. Volgens hem is er een menselijke fout gemaakt, maar zei niet wat precies de oorzaak is geweest. Premier Vajpayee zei vanmiddag in New Delhi dat hij eerst met Kumar wil praten voordat hij diens ontslag aanvaardt.