KLASSIEKER

Verschrikkelijk! Je dochter heeft de mogelijkheid om te gaan studeren, maar wil in een boetiek werken! En de vrijer met wie ze thuiskomt heeft ook al niet doorgeleerd! Je vrouw gaat zo op in haar vrijwilligerswerk dat ze haar gezin verwaarloost! En wat nog het ergste is: je oudste zoon (Michael J. Fox) neemt niets over van de hippie-normen van jou en je vrouw en gedraagt zich als een ultrarechtse competitieve geldwolf! Maar ja, uiteindelijk houdt iedereen toch heel veel van elkaar, en dat zal ook nooit overgaan: familiebanden zijn nu eenmaal de sterkste die er bestaan.

Family Ties, waarschijnlijk de braafste comedy aller tijden, liep van 1982 tot 1989 en sneed iedere aflevering weer een nieuw `Lieve Lita'-probleem aan. De oplossing was altijd de onvoorwaardelijke, alles overwinnende band tussen gezinsleden. Een soort doktor Spock in televisie-formaat: doe als ouders met liefde wat je het beste lijkt en alles komt op zijn pootjes terecht. Als er al commotie rondom de serie ontstond, dan hooguit doordat in Nederland sommigen de titel op zijn Nederlands uitspraken (`de familie Ties', als rijmend op vies), wat anderen, hunkerend naar nog een béétje agressie, enorm op de zenuwen werkte.

Grappen bedenken die passen binnen zo'n stramien van politieke correctheid avant la lettre is een bijna onmogelijke opdracht. Humor is per definite onbeleefd en agressief. Family Ties heeft dan ook een extreem lage grapdichtheid. Af en toe vertelt een van de kinderen bijvoorbeeld dat ze haar bonen niet lustte, maar dat ze die verstopt heeft onder de aardappelpuree. ,,Stom, daar kijken ze het eerst!'' antwoordt haar grote zus. Best een klein beetje leuk, maar dan moet de kijker de tijd weer uitzitten tot de volgende poging tot humor. Dan slaagde Bill Cosby er beter in om opvoedkundige adviezen te combineren met grappen van hoge frequentie en de juiste plagerige toon. Op dat succes heeft Family Ties even meegelift, toen het een tijdlang vlak na de Cosby Show werd uitgezonden. Toen haalde het zijn hoogste kijkcijfers. Die daalden weer nadat Family Ties naar een ander tijdstip werd verplaatst.