Jeugd mag toch naar `Schlachten!'

Het verbod voor jongeren onder de zestien jaar om de voorstelling Schlachten! tijdens de Salzburger Festspiele bij te wonen is maandag door de Salzburgse provinciale autoriteiten weer opgeheven. De Shakespearebewerking van Tom Lanoye en Luk Perceval werd wegens de gewelds- en naaktscènes als schadelijk voor de jeugd beschouwd, maar daarvan is niet duidelijk afstand genomen. Als reden voor de intrekking van het verbod werd gegeven dat jongeren nauwelijks uit zichzelf de moeilijke, twaalf uur durende voorstelling zullen bijwonen. De verantwoordelijkheid ligt daarom bij hun ouders.

Het verbod had eerder scherpe afwijzende reacties binnen het Salzburgse Landsbestuur veroorzaakt. Ook de Salzburgse burgemeester sprak zich er fel tegen uit. Op de voorpagina van de krant Salzburger Nachrichten van vandaag wordt stelling genomen tegen het verbod onder de kop ,,Wie beschermt ons tegen zulke beschermers?'' Volgens de krant heeft Salzburg zich met het verbod binnen Europa belachelijk gemaakt, ook omdat de autoriteiten zich zorgen maakten om ,,de psychische belasting van de jeugd wegens de lange opvoeringsduur en het gebrek aan zitcomfort.''

Deze Duitse versie van Ten Oorlog!, zoals het stuk oorspronkelijk heet, is een getrouwe heropvoering, opnieuw geregisseerd door Perceval met Duitse acteurs. Ze verschilt in gewelddadigheid of provocerende naaktheid niet van de Nederlandse uitvoering, die in het seizoen 1997-'98 een groot succes was en beschouwd werd als een uitzonderlijke theatergebeurtenis.