In Israel komt door staking geen water uit de kraan

Israel is, sidderend onder de zomertemperatuur, vannacht in de greep van een waterstaking komen te liggen. Nooit eerder in de geschiedenis van Israel zijn de kranen door stakend personeel van nationale watermaatschappij Mekorot dichtgedraaid.

In Tel Aviv kwam er vanmorgen op veel plaatsen geen druppel uit. Om de vier uur worden de waterleidingen naar andere steden en dorpen afgesloten. Gisteravond raadde radio Israel de mensen aan water op te slaan. Uit protest tegen het plan van de regering Barak om Mekorot te privatiseren hebben de 2500 werknemers besloten ,,Israel droog te leggen''. ,,Het gaat om ons leven'', zeggen ze.

Het sluiten van de waterleidingen heeft niet overal meteen een drastisch effect op het dagelijks leven. Veel gemeenten beschikken over noodwaterreservoirs waaruit ongeveer tien uur lang kan worden gepompt. Die watervoorraden zijn aangelegd om in oorlogstijd het hoofd te kunnen aan het uitschakelen van het nationale watercircuit. De waterdruk zakt echter wel snel in het geval de gemeentelijke pompen het werk moeten doen. Flats boven de vierde verdieping krijgen dan geen spatje water uit de kraan.

Laaggelegen ziekenhuizen in Tel Aviv kregen vanmorgen wel water maar moesten toch ook hun eigen watervoorraden aanspreken. De minister van justitie, Jossi Beilin, heeft vanmorgen voor een ramp gewaarschuwd indien de staking aanhoudt. De brandweer kan wel thuis blijven als er brand uitbreekt in een plaats waar de kranen dicht zijn gegaan. Voor toeristen is het ook geen pretje in dure hotels onder droge douches te staan. De stakers hebben vanmorgen gedreigd ook Jeruzalem water te onthouden als er in overleg met Mekorot geen uitweg wordt gevonden. Ondertussen werden de Israeli's vanmorgen ook wakker met het bericht dat het water zes procent duurder is geworden. Zolang de kranen droog blijven kunnen ze deze last wel dragen.