Free Energy dreigt Novem

Free Energy Europe, een producent van zonnepanelen in Eindhoven, dreigt de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem) voor de rechter te slepen in verband met de overstap van een Novem-medewerker naar Shell.

Directeur P. van der Vleuten van Free Energy Europe schrijft in een brief aan de Novem dat zijn bedrijf ,,ernstige schade'' zou lijden doordat Novem-medewerker J. Zeguers per 1 september een baan heeft aangenomen bij concurrent Shell Solar in Helmond. ,,Strategische en geheime informatie over ons bedrijf, onze producten, onze plannen, onze samenwerkingspartners, projecten waaraan wij werken etc., zouden hierdoor ter beschikking komen van onze grootste concurrent'', aldus Van der Vleuten.

Novem verleent namens het ministerie van Economische Zaken subsidies voor projecten voor energiebesparing en duurzame energie. Zeguers was bij Novem verantwoordelijk voor de beoordeling van subsidieaanvragen. Al eerder klaagde Van der Vleuten over afwijzing van aanvragen door Novem, waardoor de dominante positie van Shell Solar in Nederland zou worden versterkt. Hij sommeert Novem nu om de overstap van Zeguers tegen te houden en dreigt met juridische stappen.

Novem houdt zijn medewerker niet tegen en wijst erop dat alle medewerkers een vertrouwelijkheidsbeding hebben ondertekend: vertrouwelijke informatie mag niet aan derden worden doorgespeeld. Voor de duur van zijn opzegtermijn heeft Novem de medewerker wel een andere taak gegeven.

Free Energy Europe heeft ook Shell Solar geschreven de overstap van Zeguers ,,ongewenst, ongepast en ontoelaatbaar'' te achten.

Volgens Shell heeft Zeguers zelf gereageerd op een vacature. ,,Je zoekt mensen met kennis van zaken. We hebben hem een aanbod gedaan toen bleek dat hij aan onze eisen voldoet. Hij komt niet eens bij een concurrent vandaan. Free Energy Europe moet concurreren door goede spullen tegen een goede prijs te verkopen'', zegt woordvoerder Maarten Broekers van het moederconcern Koninklijke/ Shell Groep.