Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Felix Valk (70) overleden

De oud-directeur van het museum voor Volkenkunde in Rotterdam en galeriehouder in Arnhem Felix Valk is eergisteren op 70-jarige leeftijd in zijn woonplaats Arnhem overleden. Valk is vanaf 1981 tien jaar lang directeur van het museum voor Volkenkunde geweest. Daarvoor was hij hoofd tentoonstellingen bij de Rotterdamse kunststichting.

,,Zolang de kunstgeschiedenis in Europa nauwelijks kennis over niet-westerse kunst omvat (...) ligt er voor ons een pionierstaak,'' schreef hij in deze krant in 1986, over zijn werk als museumdirecteur. Die pionierstaak zette hij na zijn werk bij het museum voort. Hij richtte in Arnhem de galerie 2x20 op, aan de Sonsbeekweg, waarin de nadruk lag op niet-Westerse kunst. Hij toonde niet alleen Afrikaanse en andere niet-westerse kunst, hij haalde ook Afrikaanse beeldhouwers naar Nederland.

Zowel met tentoonstellingen als in geschriften probeerde hij de arrogante westerse blik op niet-westerse `primitieve' kunst te doorbreken. De door hem samengestelde tentoonstelling `Er bestaat geen kunst in Afrika' uit 1996 in de stadsgalerij Heerlen was daar een voorbeeld van. Valk, die slavische talen en kunstgeschiedenis had gestudeerd, kreeg tijdens de afgelopen Kunstrai nog een onderscheiding als `beste galerie' met zijn stand van galerie 2x20.