Buhrmann voorziet forse winststijging

Buhrmann, handelaar in kantoorartikelen, verwacht dat de nettowinst dit jaar zal stijgen met tussen 7 en 12 procent. De resultaten van Buhrmann zijn moeilijk te vergelijken met afgelopen jaren omdat het voormalige KNP BT in 1998 twee grote bedrijfsonderdelen verkocht.

De winststijging waarover bestuursvoorzitter F. Koffrie zich vanmorgen uitsprak betreft de netto winst per aandeel. In de eerste helft van dit jaar is die gegroeid met 13 procent tot 68 eurocent. Beleggers waren vanmorgen enthousiast over de resultaten. Het aandeel Buhrmann noteerde kort voor het middaguur een stijging van een kleine drie procent op 18,95 euro.

Exclusief opbrengsten van verkochte bedrijven bedroeg de nettowinst van Buhrmann over het tweede kwartaal van dit jaar 34 miljoen euro (75 miljoen gulden), tegenover 38 miljoen euro in het tweede kwartaal van 1998. In die periode droeg echter de intussen verkochte verpakkingsdivisie Kappa nog bij aan de winst van het bedrijf.

Het bedrijfsresultaat van Buhrmann is in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid met 6 miljoen euro naar 43 miljoen euro. Als de bijdrage aan het resultaat van de verkochte verpakkingsactiviteiten (Kappa) wordt meegerekend bedroeg het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal 1998 nog 58 miljoen euro.

De omzet steeg met 7 procent tot ruim 1,4 miljard euro, opnieuw wanneer wordt afgezien van de verpakkingsactiviteiten. Inclusief Kappa bedroeg de omzet in het tweede kwartaal van 1998 nog ruim 1,5 miljard euro.

Buhrmann maakte medio vorige maand de overname bekend van Corporate Express (CE) voor ruim vijf miljard gulden. Morgen zal Buhrmann deze transactie ter goedkeuring voorleggen aan zijn aandeelhouders. De Amerikaanse branchegenoot moet nog divisies afstoten voordat de overname door Buhrmann kan worden afgerond. ,,De transactie ligt op schema'', aldus Koffrie vanmorgen in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Over de verkoop van de divisie informatiesystemen (eenvijfde van de omzet) onderhandelt Buhr- mann nog met buitenlandse kandidaten. Koffrie verwacht begin september hierover met nadere mededelingen te komen.

De nieuwe organisatie van Buhrmann is verdeeld in vijf divisies. Van deze vijf nam de divisie `Paper Merchanting' (handel in papier) de belangrijkste bijdrage in de stijging van het bedrijfsresultaat voor zijn rekening. Volgens Buhr- mann vlakt de daling in de papierprijzen af. Het bedrijfsresultaat van de verkoop en distributie van kantoorsystemen in de VS en Europa bleef ongeveer gelijk.