Treinramp India eist 250 levens

Bij een botsing tussen twee treinen in de Indiase deelstaat West-Bengalen zijn afgelopen nacht meer dan 250 mensen om het leven gekomen. Volgens de Indiase spoorwegen raakten ruim 300 passagiers gewond.

Reddingsploegen in West-Bengalen zeiden vanochtend te vrezen dat het dodental zou oplopen tot boven de vier- of vijfhonderd in een van de ernstigste treinrampen uit de Indiase geschiedenis. Het aantal gewonden kan oplopen tot rond duizend.

Het ongeluk gebeurde vannacht even voor twee uur, lokale tijd, op het station van het plaatsje Gaisal, zo'n vijfhonderd kilometer ten noorden van Calcutta, waar een sneltrein inreed op een stilstaande trein. Dat gebeurde met grote snelheid; de locomotief van de sneltrein werd bij de botsing de lucht in geslingerd en kwam op een nabijgelegen spoor terecht. Volgens het Indiase persbureau PTI, dat meldde dat het dodental mogelijk zou groeien tot meer dan vijfhonderd, waren vanochtend zeker tweehonderd lijken uit de treinstellen gehaald.

De Britse omroep BBC meldde dat een van de treinen explosieven vervoerde, die bij de botsing zouden zijn ontploft, maar de Indiase autoriteiten gaven daarvan geen bevestiging.

Volgens een woordvoerder van de staatsmaatschappij Indian Railways in Calcutta werden veertien treinstellen en beide locomotieven grotendeels verwoest in de botsing tussen de Brahmaputra Mail en de Awadh-Assam Express.

Over de oorzaak van het ongeluk was vanochtend nog niets bekend. Volgens een inspecteur-generaal van Indian Railways bestaat de mogelijkheid dat een seinwachter nalatig is geweest. De meeste slachtoffers in de Brahmaputra Mail, die op weg was naar de hoofdstad New Delhi, waren volgens het persbureau PTI militairen, grenswachten en politiemensen. Aanvankelijk werd daarom gedacht aan een aanslag. Eind juni kwamen bij een bomaanslag op een station in West-Bengalen negen mensen om het leven, onder wie drie militairen van een groep die op weg was naar Kashmir.

Het gebied in het noorden van West-Bengalen is moeilijk bereikbaar voor reddingsploegen wegens overstromingen. Het gebied waar de botsing plaatsvond ligt veertien uur rijden per auto van de dichtstbijzijnde grote steden, Calcutta en Gauhati.

De Indiase spoorwegen stuurden vanochtend een speciale trein met artsen en paramedici naar het gebied. Een aantal gewonden is inmiddels opgenomen in ziekenhuizen in de steden Jalpaiguri en Siliguri.

Bij een treinongeluk in de deelstaat Uttar Pradesh kwamen twee weken geleden zeventien mensen om het leven en raakten tweehonderd passagiers gewond. In november vorig jaar kwamen 210 mensen om het leven bij een botsing tussen twee treinen in de noordwestelijke provincie Punjab.

    • Rob Schoof