Transferbeleid taboe voor Beenhakker

Landskampioen Feyenoord heeft zich in de aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen zoals gebruikelijk opgewarmd tegen amateurploegen. Maar amper twee weken voor het begin van de competitie en met het duel om de Johan Cruijff-schaal tegen Ajax in het vooruitzicht is het tijd voor een krachtmeting op niveau. De Rotterdammers legden gisteren voor eigen publiek een eerste, echte test af tegen het Engelse Aston Villa (0-0). Trainer Leo Beenhakker concludeerde na afloop van de wedstrijd tevreden dat zijn ploeg de zomer goed was doorgekomen.

Het Rotterdamse elftal draaide ondanks het ontbreken van de geblesseerde, vaste krachten Jean-Paul van Gastel en Kees van Wonderen en de wat later uit Argentinië teruggekeerde Julio Cruz redelijk soepel. De nieuwe aankopen Thomasz Rzasa (afkomstig van De Graafschap) en Jan de Visser (ex-Heerenveen) hebben zich moeiteloos aan het niveau aangepast. ,,We moeten het nog waarmaken, maar in theorie zijn we het beste uit de transferperiode gekomen'', meende Beenhakker. ,,Wij hebben het elftal bij elkaar kunnen houden, terwijl andere ploegen helemaal opnieuw moeten beginnen.''

Beenhakker doelde daarbij op de problemen die zijn collega's Jan Wouters en Eric Gerets bij respectievelijk Ajax en PSV ondervinden. Zij moeten na een teleurstellend seizoen een groot aantal aankopen zien in te passen in een moeizaam draaiend elftal. In een dergelijke situatie bevond Feyenoord zich twee jaar geleden ook. Nu staat er voor het begin van de competitie al een goed ingespeelde ploeg met spelers die bovendien op meerdere plaatsen inzetbaar zijn.

Waar andere clubs de transfermarkten afstroopten op zoek naar nieuw talent, hield landskampioen Feyenoord zich opvallend rustig, met alleen De Visser en Rzasa als nieuwe aanwinsten. Dat heeft ook tot protesten vanuit de spelersgroep geleid. Aanvoerder Van Gastel en Van Wonderen lieten zich kritisch uit over het aankoopbeleid van Feyenoord, dat zich dit jaar in de Champions League mag gaan meten met de beste ploegen van Europa. De landskampioen zou zich, in tegenstelling tot Ajax en PSV, niet genoeg hebben versterkt. Beenhakker: ,,De spelers moeten niet blijven kijken naar Ajax en PSV, want een kampioenschap win of verlies je niet tegen die ploegen. Dat heb ik de spelers ook maar weer eens uitgelegd.''

Beenhakker is de kritiek over het uitblijven van een aansprekende aankoop meer dan zat. Ook hij had er liever vier nieuwe spelers bijgehad, maar dat liet de slecht gevulde kas van Feyenoord niet toe. ,,Dan ga je automatisch kijken binnen de spelersgroep. Zonder de speelwijze geweld aan te doen, probeer je de spelers toch zo goed mogelijk in te passen'', lichtte Beenhakker toe. Dat betekent dat spelers wel eens op een positie terechtkomen die ze niet gewend zijn.

Zo speelt Patrick Paauwe tijdens de voorbereiding in het centrum van de verdediging en hij doet dat prima. ,,Dit team heeft nog veel mogelijkheden'', constateerde Beenhakker. ,,We zijn geen enkele speler kwijtgeraakt en we werden vorig jaar met een historische voorsprong landskampioen.''

De grootste revelatie was gisteren Thomasz Rzasa. De goedlachse Pool, van origine aanvaller en pas sinds kort op het hoogste niveau actief als linksback, heeft alle criticasters voorlopig de mond gesnoerd. Het aantrekken van Rzasa als linkerverdediger was op zijn minst opvallend. ,,Heel Europa was op zoek naar een linksback, ook Ajax en PSV. Maar die is niet te vinden'', legde Beenhakker de keuze voor de Pool uit. ,,Dan moet je op zoek gaan naar een linkspoot die je kan leren verdedigen. En dan kom ik uit bij Rzasa.''

De oefenwedstrijd tegen Aston Villa bewees dat Feyenoord al aardig op de rails staat. De Rotterdammers gaven nauwelijks kansen weg en konden zichzelf na afloop alleen verwijten een handvol goede kansen te hebben laten liggen. Beenhakker toonde zich dan ook tevreden, maar zei niet te veel waarde te hechten aan de oefenpartijen. ,,Je kunt uit de voorbereiding slechts op bepaalde punten de bevestiging krijgen dat we op de goede weg zijn. Het enige dat ik in deze wedstrijd heb gemist, waren de doelpunten.''

De eerste helft was verzorgd, maar het speltempo was te laag. Dat weet de oefenmeester aan de hitte en deels ook aan de tegenstander. ,,Aston Villa is geen typische Engelse ploeg die open speelt. Er staat een blok in het midden waar je moeilijk doorheen komt.'' Beenhakker lag er niet wakker van. ,,Cruz en Van Gastel trainen komende week weer met de groep mee en ook met Van Wonderen gaat het de goede kant op. De wedstrijd tegen Ajax is weer een nieuwe test. Maar het gaat erom dat we er bij de aftrap van de Champions League staan. Wat dat betreft denk ik dat we aardig op schema liggen.''

    • Annemarie van der Tuijn