Sampras viert zege op Agassi met record

Tennisser Pete Sampras vierde zijn toernooiwinst in Los Angeles met zijn zoveelste record. De 28-jarige Amerikaan versloeg in de finale niet alleen zijn rivaal Andre Agassi in twee tiebreaks (7-6 en 7-6), maar hij keerde tevens terug op de eerste plaats van de ATP-ranking. Sampras heeft de wereldranglijst nu 271 weken aangevoerd, een week meer dan Ivan Lendl. De nummer 1 van de wereld heeft zijn zinnen nu gezet op de US Open om het recordaantal grandslamtitels (12), dat hij nu deelt met Roy Emerson, te verbeteren.

Net als in de finale op Wimbledon bracht het weerzien met Agassi het beste in Sampras naar boven. Vorige maand was Sampras op het gras van Wimbledon superieur, afgelopen nacht moest hij hard werken voor zijn 59ste toernooizege. Het verschil tussen de Amerikaanse grootmeesters was dit keer minimaal. In twee hoogstaande sets drukte Sampras op de cruciale momenten in de tiebreaks het gaspedaal net iets dieper in dan Agassi. ,,Het is een genot tegen Andre te spelen'', jubelde Sampras. ,,Met zijn fabelachtige returns dwingt hij mij telkens scherp te serveren.'' Sampras boekte in Los Angeles zijn zestiende overwinning op rij.

Sampras en Agassi bestreden elkaar voornamelijk vanaf de baseline, steunend op een goede opslag. In de eerste tiebreak liep Sampras uit naar 4-1. Agassi krabbelde terug tot 4-3, waarna zijn landgenoot met drie punten op rij de set naar zich toetrok. In de tweede tiebreak was Sampras oppermachtig (7-1). Toch kon Agassi vrede hebben met zijn nederlaag. ,,Hoe ouder ik word, des te meer ga ik deze momenten koesteren. Het was een partij van hoog niveau'', zei Agassi. ,,Ik hoop dat we elkaar op de US Open opnieuw ontmoeten. Dan wordt het echt een spektakelstuk.''

De Spanjaard Albert Costa heeft gisteren het toernooi in Kitzbühel gewonnen. De als vijfde geplaatste tennisser versloeg in de finale van het met 1,1 miljoen gulden gedoteerde toernooi zijn landgenoot Fernando Vicente, als dertiende geplaatst: 7-5, 6-2, 6-7 en 7-6.

Magnus Norman zegevierde in het Kroatische Umag. De als achtste geplaatste Zweed versloeg in de finale van het met 750.000 gedoteerde toernooi de Amerikaan Jeff Tarango in twee sets, 6-2 en 6-4. Norman verdedigt deze week zijn titel op de Dutch Open.

De tennisteams van Australië en Rusland treffen elkaar in september in de halve finales van de Davis Cup in Brisbane. Het thuisvoordeel is van cruciaal belang voor kopman Rafter en zijn ploeggenoten, want de Australiërs ontvangen de Russen Kafelnikov en Safin op gras; hun minste ondergrond.