Prijzen van industrie hoger door dure olie

Het gemiddelde prijsniveau voor industriële producten is in juni met 0,5 gestegen ten opzichte van de maand mei, vooral omdat olie en olieproducten duurder werden. De binnenlandse afzetprijzen gingen met 0,3 procent omhoog. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het industriële prijsniveau is sinds begin 1998 vooral bepaald door forse prijsdalingen in de oliesector, met name voor ruwe olie als gevolg van overproductie. Sinds de akkoorden van Wassenaar en Wenen tussen de olielanden van februari en maart dit jaar om de productie fors te verminderen is de olieprijs echter weer opgelopen. Als deze factor buiten beschouwing blijft, blijft van de 0,5 procent prijsstijging in juni volgens het CBS nog maar 0,2 procentpunt over. Ook de exportprijzen stegen van mei tot eind juni met 0,5 procent. In vergelijking met mei vorig jaar ligt het prijsniveau voor industriële producten nog 1,3 procent lager. Voor grondstoffen en halffabrikaten betaalde de industrie in juni 1,2 procent meer dan in mei. De in Nederland gekochte grondstoffen en halffabrikaten zijn tweemaal zoveel in prijs gestegen als geïmporteerde grondstoffen.

Kleine prijsdalingen traden in juni op voor producten van de chemische industrie en bij de rubber- en kunststofverwerkende bedrijven. Producten van onder meer de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de oliesector en de basismetaal werden duurder.