`Premier Kok heeft de slechtste website'

Premier Kok is van vijftien Europese regeringsleiders het slechtst bereikbaar via internet. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdam Maastricht Summer University (AMSU). Zijn website scoort een dikke onvoldoende.

Tijdens een cursus van de AMSU beoordeelden 23 studenten de `internet intelligentie' van regeringen van vijftien Europese landen. Onderzocht werd onder meer of de premier, de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken, en de regering van deze landen bereikbaar zijn per e-mail en een eigen website hebben. Als ze een eigen website hadden, werd deze inhoudelijk beoordeeld en onderzocht of de site te vinden is via internet-zoekmachines.

Minister-president Wim Kok scoorde, omgerekend naar een rapportcijfer, een 2,4 wat betreft `internet intelligentie' — het slechtste van alle onderzochte landen. Tony Blair (www.number-10.gov.uk) heeft de beste site; hij kreeg een acht.

De slechte score van Wim Kok komt doordat hij geen eigen website en e-mailadres heeft. Via de websites van de PvdA, het ministerie van Algemene Zaken en Postbus 51 zijn slechts curricula vitae van hem te vinden.

Er zijn wel plannen om een website voor de minister-president te ontwikkelen, aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. De domeinnamen www.kok.nl en www.premier.nl zijn al bezet. De woordvoerder verwacht niet dat de premier ook een e-mailadres krijgt, ,,omdat hij in de praktijk niet met e-mail werkt''. Zowel in een VARA-televisieprogramma als in de documentaire `De Keuken van Kok' was te zien dat de premier niet met een muis kan omgaan.

De Nederlandse ministeries van Economische Zaken (www.minez.nl) en van Sociale Zaken (www.minszw.nl) scoorden overigens gemiddeld (een 5,2 en een 6).