Mat Damrak valt fors terug

De effectenbeurs in Amsterdam verkeerde vanochtend in een sombere stemming. In navolging van Wall Street, vrijdag, en parallel met de overige Europese beurzen daalden de koersen vanochtend met 2 procent.

De omzetten waren laag, ondanks de vervroegde openingstijd. De beurs was vanochtend voor het eerst om 9.00 uur open, in navolging van de beurs in Frankfurt. De handel blijft voorlopig eindigen om 16.30 uur.

Door de lage omzetten daalden de koersen bij gering aanbod en een nog geringere vraag. Beleggers vrezen de omhoog kruipende inflatie in de Verenigde Staten, die ook in New York de koersen onder druk zet. Bovendien was er weinig bedrijfsnieuws. Dat komt later deze week: morgen maakt KLM zijn kwartaalcijfers bekend, woensdag Hoogovens, donderdag Shell, Elsevier en Wolters Kluwer en vrijdag Unilever.

An het begin van de middag noteerde de AEX-index van de belangrijkste 25 fondsen een verlies van 11,4 punten op 541,37, een terugval met iets meer dan 2 procent.

Tot de grootste dalers behoorden vanochtend de uitgevers Wolters Kluwer (3,5 procent) en VNU (3,8 procent). Ook softwarebedrijf Baan en handelshuis Hagemeyer, het moederconcern van Ceteco, verloren meer dan 3 procent van hun waarde.

Koninklijke Olie en Philips, die vorige week flink wat koerswinst hadden behaald, leverden vanochtend in. De `Olies' verloren 1,70 euro op 56,70 euro. De `Flippen' raakten 1,35 euro kwijt op 94,10.

Het enige AEX-fonds dat een winstje boekte was luchtvaartmaatschappij KLM. De `bijna fusie' met het Italiaanse Alitalia gaat volgens de verloofden de komende drie jaar zo'n 900 miljoen gulden aan extra inkomsten en kostenbesparingen opleveren. KLM dikte een stuiver aan tot 24,85 euro.