KLASSIEKER

Wat is eigenlijk de voornaam van Lieutenant Columbo? Frank? Joseph? Of toch Philip? Op www.columbo-site.freeuk.com staat een video-still van Columbo's penning uit de aflevering Dead Weight (1971) van de Amerikaanse politieserie die uitkomst moet bieden. Ja, dat is duidelijk Frank, met die krachtige F. Of toch Joseph met die p met nog zo'n krulletje aan het einde? Nee, Columbo's voornaam is natuurlijk Peter. Van Peter Falk, de acteur die al bijna dertig jaar synoniem is voor de morsige politie-inspecteur uit Los Angeles. Zo onontwarbaar zijn ze met elkaar verbonden dat Falk in Wim Wenders film Der Himmel über Berlin zelfs zichzelf speelde die Columbo speelde of andersom.

Columbo is van alle detectives degene door wie je je het liefste zou laten arresteren, concludeerde de VPRO-gids vorig jaar nog. Met zijn regenjas, zijn sigaar, zijn `just one more thing'-vragen, zijn hond en zijn gedeukte Peugeot wekt hij de schijn in ieder geval geen belediging voor de intelligentie van de dader te zijn. Want dat zijn tegenstanders geslepen zijn, daar laat de serie geen twijfel over bestaan. In het eerste kwartier van elke aflevering zien we altijd hoe zorgvuldig de moordenaars hun misdrijven plannen en uitvoeren en dan komt Columbo aanrijden in die roestige 403 cabrio en begin je als kijker al te gniffelen van voorpret hoe hij ze weer te slim af zal zijn.

Hoewel we eigenlijk niets van hem weten - een deel van zijn charme zijn zijn vage opmerkingen over Mrs. Columbo en zijn jeugd in New York - was Columbo de eerste zogeheten `character cop'. Kojak en Baretta waren twee van zijn meer bekende navolgers. Maar echt baanbrekend was de serie om z'n duur. Afleveringen van anderhalf, later twee uur (die in het begin maandelijks op het scherm kwamen) betekenden dat elke nieuwe Columbo de spanningsboog van een speelfilm moest hebben. Dat die formule ruim zestig keer bleef werken, de interesse wekte van uiteenlopende regisseurs als Steven Spielberg of John Cassavetes ligt natuurlijk niet helemaal alleen aan Peter Falk. Maar hij is wel degene die elke aflevering zo onopvallend `This old man came rolling home' kan fluiten, neuriën of zingen dat je het na afloop nog dagen hoort rondzingen. (Tekst Dana Linssen, foto Kippa)

    • Dana Linssen