Italianen houden immigranten aan

In Zuid-Italië zijn zaterdag meer dan duizend illegale immigranten – voornamelijk Roma (zigeuners) uit Kosovo – aangehouden die met een sleepboot uit Montenegro waren overgestoken. De Italiaanse kustwacht onderschepte de boot en begeleidde de vluchtelingen – onder wie 489 kinderen – op het laatste stuk van hun reis, naar Bari. De Roma lieten weten in Kosovo door de Albanezen te worden vervolgd en hun bezittingen te zijn kwijtgeraakt. Vorige maand liet Rome weten mensen uit Kosovo voortaan niet langer als vluchtelingen te behandelen, maar als illegale immigranten zonder recht op verblijf, omdat de verhoudingen in Kosovo inmiddels zouden zijn genormaliseerd en er geen politieke redenen zouden zijn om de regio te ontvluchten. Of dat betekent dat de 1010 vluchtelingen worden teruggestuurd, is nog niet duidelijk. (AP)