Italiaanse truckers in actie tegen inhaalverbod

Een protestactie van langzaam rijdende vrachtwagenchauffeurs heeft vanmorgen in Italië voor forse vertragingen gezorgd op de belangrijkste verkeersader het land uit, de autostrada van Verona naar de Brennerpas.

De chauffeurs protesteren hiermee tegen de inhaalverboden die sinds kort van kracht zijn op twee belangrijke stukken autoweg. Zij hebben verdere acties aangekondigd als het kabinet deze maatregel niet ongedaan maakt, in ieder geval gedeeltelijk.

Het verbod geldt alleen voor vrachtwagens die zwaarder zijn dan 7,5 ton. De chauffeurs vinden dat het inhaalverbod 's nachts niet van kracht zou moeten zijn en willen dat op bepaalde stukken autoweg gelegenheid wordt geboden om de langzaamste collega's in te halen.

Om negen uur vanmorgen vertrok een groep vrachtwagens in slakkengang van Verona richting Brenner. Zij reden met een snelheid van dertig tot veertig kilometer per uur. Na korte tijd beide rijbanen geblokkeerd te hebben, lieten ze de linkerrijstrook vrij. Al het verkeer op deze drukke weg liep door deze actie echter enorme vertraging op. Dit stuk snelweg is meer dan 200 kilometer lang. De chauffeurs vinden dit een veel te groot stuk voor een doorlopend inhaalverbod.

Vorige maand is ook een inhaalverbod ingesteld op de drukke autostrada tussen Florence en Bologna, dwars door de bergen van de Apennijnen. Hier geldt het verbod voor een stuk autostrada van honderd kilometer. De langzaamste vrachtwagens gaan vaak met niet meer dan veertig kilometer per uur berg op en berg af.

Morgen zouden regeringsvertegenwoordigers overleg plegen met de bonden van vrachtwagenchauffeurs. Het centrum-linkse kabinet heeft laten weten niet van plan zijn de inhaalverboden, die nieuw zijn voor Italië, ongedaan te maken.

    • Marc Leijendekker