Internationale beurzen

LONDEN

Het 1,26 procent lagere slot van de beurs van New York, afgelopen vrijdag, en aanhoudende vrees voor een verhoging van de Amerikaanse rente misten hun uitwerking op de Europese beurzen niet. Londen hield de schade onder de 2 procent: de daling bedroeg rond het middaguur 52 punten op 2870. Tot de grote verliezers behoorden olieconcerns BP Amco en Shell. Onverwacht goede resultaten van de bank HSBC, die zwaar weegt in de toonaangevende FTSE-index, voorkwamen dat de neergang groter uitviel.

FRANKFURT

De DAX-index van de beurs van Frankfurt leverde vanmorgen 2,2 procent in op 4989 punten. Energiebedrijf Viag verloor 2,9 procent in koers, nadat dit fonds eind vorige week 10 procent vooruitgang boekte in reactie op geruchten over een mogelijke fusie met branchegenoot Veba.

PARIJS

De Parijse effectenbeurs liep in de pas met de andere belangrijke Europese beurzen. De CAC-index zakte met 94 punten, ruim 2 procent, naar een niveau van 4288 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is de week lager begonnen. De Nikkei-index zakte met 36 punten (0,2 procent) tot 17.826 punten. Oorzaak was vooral de lagere dollarkoers, die op de Aziatische valutamarkten met 114,13 yen zijn laagste punt in vijfenhalve maand bereikte. De Amerikaanse munt was vooral uit de gratie omdat op Wall Street de Dow-Jonesindex eind vorige week in twee handelsdagen ruim 310 punten verloor. Valutabeleggers vrezen dat daardoor de dollars minder gevraagd zullen zijn om nieuwe aandelen en obligaties te kopen.

Japanse autoriteiten zeiden vandaag nog niet aan interventie te denken om de koers van de yen te drukken. Handelaren verbaasden zich erover dat de Japanse aandelenkoersen niet verder wegzakten. ,,Misschien zien investeerders in een sterke yen een teken van herstel van de economie'', aldus een van hen.

Op de overige beurzen in het Verre Oosten was de stemming verdeeld. In Hongkong stond de Hang-Sengindex halverwege de handel 1,45 procent hoger. In Zuid-Korea moesten de aandelenkoersen gemiddeld 1,02 procent terug.