Hittegolf in Nederland

Nederland beleeft de 32ste hittegolf van de eeuw. Vanmiddag is op het meetstation van De Bilt voor de derde achtereenvolgende dag dertig graden gemeten. De langste hittegolf van de eeuw, in 1975, duurde 18 dagen.

Volgens de definitie van meteorologen is sprake van een hittegolf wanneer op het meetstation in De Bilt vijf dagen achter elkaar meer dan 25 graden wordt gemeten, waarvan drie dagen ook meer dan 30 graden. In het laatste geval wordt gesproken van `tropische' dagen. Omdat de maximumtemperatuur in De Bilt het criterium is, is het mogelijk dat de hittegolf plaatselijk langer duurt.

Het warmst was het gisteren aan de kust. In Hoek van Holland werd het 32,6 graden. Volgens het KNMI en Meteo Consult, die de temperatuur registreerden, gaat het om een bijzonder verschijnsel. Doorgaans is het aan de kust iets koeler dan in het binnenland. Het oplopen van de temperatuur in Hoek van Holland kwam door het wegvallen van de wind.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht vandaag en de komende dagen een deken van matige `zomersmog', vooral boven Brabant en Limburg. Vorig week vormde zich al smog boven Zeeland. Zomersmog is een mengsel van stikstofoxiden, vluchtige organische stoffen en ozon. Bij matige smog treden ozonconcentraties op van meer dan 180 microgram per kubieke meter. Matige smog kan irritatie van ogen, neus en keel, luchtwegklachten, benauwdheid, hoest en hoofdpijn veroorzaken bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht en mensen met ziekten aan de luchtwegen. In de middag en vroege avond is de smogconcentratie het hoogst.

Meteoconsult verwacht morgen de warmste dag, met maximumtemperaturen van 33 à 34 graden. Woensdag zouden enkele buien plaatselijk voor verkoeling kunnen zorgen.