Hillary: overspel Bill wegens jeugdtrauma

Hillary Clinton wijt de zwaktes en ontrouw van haar man onder meer aan een moeilijke jeugd. Dat zegt de presidentsvrouw in een interview met het nieuwe Amerikaanse tijdschrift Talk.

Het eerste nummer van het tijdschrift wordt vandaag gepresenteerd, maar fragmenten uit het interview werden gisteren al openbaar. Het blad is opgericht door Tina Brown, de voormalige hoofdredacteur van The New Yorker.

,,Hillary's Sexgate Klapper: Bill loog om me te beschermen'', schreeuwde de tabloidkrant The New York Post op de voorpagina. De New-Yorkse media zijn sinds enkele maanden extra geïnteresseerd in Hillary Clinton, omdat zij in de staat New York campagne voert voor een Senaatszetel.

,,Hij was zo jong, amper vier jaar, toen hij door misbruik beschadigd werd. Er was een vreselijk conflict tussen zijn moeder en zijn grootmoeder'', analyseert de First Lady het gedrag van haar man in het tijdschrift. Een woordvoerder van het Witte Huis voegde daar gisteren aan toe dat het niet ging om fysieke, maar om psychologische beschadiging.

,,Een psycholoog heeft me eens verteld dat het voor een jongen de slechtst denkbare situatie is om klem te zitten in een conflict tussen twee vrouwen'', aldus Hillary Clinton. ,,Dan bestaat er altijd de behoefte om het hun allebei naar de zin te maken.''

President Clinton erkende vorig jaar op de televisie dat hij niet alleen het Amerikaanse volk, maar ook zijn vrouw misleid had over zijn verhouding met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky.

,,Hij kon me niet beschermen, en dus loog hij'', zegt Hillary Clinton in het vraaggesprek. Ze geloofde dat haar man zijn seksuele problemen ,,tien jaar geleden al had opgelost (...) ik dacht dat hij het overwonnen had''. Ze noemt hem ,,een hele, hele goede man''. ,,Ja, hij heeft zwaktes, ja, hij moet verantwoordelijker, meer gedisciplineerd zijn.'' Ook zegt ze: ,,In de christelijke theologie bestaan zonden uit zwakheid en zonden uit kwaadwilligheid. Dit was een zonde uit zwakheid.''

Over haar huwelijk zegt ze: ,,Iedereen heeft problemen in zijn gezin. Daar moet je een oplossing voor zoeken. Je loopt niet weg van iemand van wie je houdt. Je helpt hem.'' De president zou het afgelopen jaar ,,heel hard'' gewerkt hebben aan verbetering van zichzelf. ,,Hij is zich meer bewust geworden van zijn verleden en van wat zijn gedrag aanrichtte. Schaamt hij zich? Ja. Heeft hij spijt? Ja. Maar doet dit alles te niet wat hij als echtgenoot, als vader, als president gedaan heeft?''

,,Er is ontzettend veel pijn en woede geweest. Maar ik ben mijn halve leven met hem samen geweest. We hebben gewoon een diepe band die alles overstijgt, wat er ook gebeurt. We praten. We praten in het solarium, in de slaapkamer, in de keuken – het is een constante conversatie. We houden ervan om in bed te liggen en naar oude films te kijken, op van die kleine individuele videoapparaatjes die je op schoot kunt houden.'' In antwoord op een vraag van de interviewer zegt ze: ,,Ja. We hebben liefde.''

Hillary Clinton zegt ook dat ze het ,,een enorme opluchting'' vindt om nu ze haar eigen politieke campagne voert zelf al haar besluiten te kunnen nemen.

hoofdartikelpagina 7