`Fel conflict chefs NAVO en KFOR'

NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark is in juni in fel conflict geraakt met de commandant van de vredesmacht in Kosovo (KFOR), de Britse generaal Sir Michael Jackson. Dat schrijft het Amerikaanse weekblad Newsweek vandaag.

Het conflict brak uit nadat Russische troepen vanuit Bosnië, waar ze deel uitmaakten van de vredesmacht SFOR, plotseling optrokken naar Kosovo, waar ze Priština binnentrokken en het vliegveld bezetten. Op dat moment was de NAVO nog met Moskou in onderhandeling over de rol van een Russische contingent van KFOR.

Volgens Newsweek was Clark woedend over de Russische solo-actie. Hij zou zo vastbesloten zijn de Russen een halt toe te roepen dat hij generaal Jackson opdroeg het vliegveld van Priština met een landing van parachutisten te bezetten voordat de Russen zich daar zouden nestelen. Jackson weigerde die opdracht uit te voeren. ,,Ik ga voor u de Derde Wereldoorlog niet beginnen'', zo zou Jackson hebben gezegd.

Daarop wendde Clark zich tot de Amerikaanse admiraal James Ellis Jr., hoofd van het zuidelijke commando van de NAVO, met het verzoek helikopters op de landingsbanen van het vliegveld van Priština te zetten, om aldus te verhinderen dat de Russen door de lucht versterkingen zouden aanvoeren. Ellis bracht daartegen in dat Jackson dat niet op prijs zou stellen.

Toen Jackson én Clark zich met een verzoek om steun tot hun eigen politieke leiders wendden – Clark tot de Amerikaanse, Jackson tot de Britse regering – kreeg Jackson die steun wel en Clark niet. Newsweek geeft geen bronnen voor het verhaal. Het vraagstuk van de rol van de Russen in KFOR werd uiteindelijk in overleg tussen de NAVO en Moskou opgelost.

Clark treedt in april volgend jaar – vervroegd – als NAVO-bevelhebber af. Newsweek legt een verband tussen het vroegtijdige opstappen en ongenoegen over zijn rol in de strategie in Kosovo. Clark zou zichzelf te zeer zien als ,,een eenzame strijder''. Eerder in het conflict rond Kosovo was hij al slaags geraakt met de Amerikaanse legerleiding. Hij dwong toen zeer tegen de zin van de Amerikaanse legerleiding de overkomst van Apache-helikopters voor de strijd tegen de Serviërs af. De toestellen kwamen met grote vertraging en werden in de oorlog niet eens ingezet. (Reuters)