Duits elftal onder vuur

Het Duitse voetbalelftal heeft zaterdag in het toernooi om de Confederatiebeker in Mexico een blamerende 2-0 nederlaag geleden tegen de Verenigde Staten. Europees kampioen Duitsland verspeelde daarmee een plaats in de halve finale.

Naar aanleiding van het verlies haalde de Duitse pers het elftal van coach Ribbeck door de mangel. ,,Een vernedering, de hele wereld lacht ons uit'', schreef het blad Welt am Sontag. Voormalig topcoach Udo Lattek, nu columnist, zei: ,,Een debâcle dat zijn weerga niet kent. Dit moet consequenties hebben.''

Bondscoach Ribbeck denkt voorlopig echter nog niet aan opstappen. ,,Ons belangrijkste doel is de kwalificatie voor Euro 2000. Pas als dat mislukt, zal men mijn hoofd op het hakblok leggen.'' Of Ribbeck die tijd is gegund valt te betwijfelen.

De Berliner Morgenpost meende gisteren al dat hij alle autoriteit heeft verloren. ,,Dit is een vernedering. Ons voetbal staat op het punt van instorten.'' Ook voormalig sterspeler Franz Beckenbauer kwam aan het woord. ,,Straks krijgt iedereen nog medelijden met ons. Zo ligt de situatie van dit moment.''

De finale van het toernooi om de Confederatiebeker gaat tussen de elftallen van Mexico en Brazilië. Gastland Mexico was gisteren in de halve eindstrijd met 1-0 te sterk voor de Verenigde Staten. Blanco maakte in het Azteken-stadion in Mexico Stad in de vierde minuut van de verlenging het beslissende doelpunt.

De Braziliaanse ploeg, die vorige maand in Paraguay in de halve finale van de Copa America het duel met Mexico met 2-0 won, versloeg in de andere halve finale Saoedi-Arabië met 8-2. Binnen elf minuten was het al 2-0 in het voordeel van de Brazilianen. De Saoedi's kwamen door twee treffers van Al Ortaibi verrassend terug tot 2-2. Bij de rust was de marge hersteld (4-2),in de tweede helft werd de Aziatische tegenstander volledig overklast. Ronaldinho maakte drie doelpunten en bracht zijn totaal daarmee op tien. (Reuters)