DE DUBBELE ZOMERKEUKEN (2)

Vandaag een warm en een koud courgettegerecht. De bereiding van de courgettesalade met kaasbolletjes, basilicum en tomaat gaat als volgt: snipper het uitje. Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren. Scheur de basilicumblaadjes in kleine stukjes. Maak van de geitenkaas bolletjes ter grootte van een flinke knikker. Rol de knikkers door de geraspte kaas. Maak een vinaigrette van 4 delen olie, 1 deel azijn of citroensap. Snijd een stukje van de uiteinden van de courgettes en schil ze. Snijd met een dunschiller lange slierten van de courgettes. Schep voorzichtig courgetteslierten, ui, tomaat, basilicum en de vinaigrette door elkaar. Laat deze salade een kwartiertje marineren. Verdeel de salade over de borden en leg hier en door een kaasbolletje.

Het tweede recept: een warme flan gemaakt van eierbeslag waaraan geraspte courgette en veel verse kruiden wordt toegevoegd. Schil de courgettes en rasp ze. Bak de courgetterasp in een klein beetje olie enkele minuten in een koekenpan. Verwarm de oven voor op 150 graden. Kluts de eieren in een grote kom. Klop de melk, crème fraîche, kaas en het zout en wat peper door de eieren. Voeg de kruiden en de geraspte courgettes toe. Meng alles door elkaar. Smeer een ronde, niet te hoge vuurvaste schaal in met olie en giet het ei-courgettemengsel in de schaal, die ongeveer 30 minuten in de oven blijft. Als de eieren zijn gestold is de flan klaar. Snijd er punten van. De gerechten zijn voor 4 à 6 personen en kunnen zowel als voor- als hoofdgerecht (met bijvoorbeeld warm brood) dienen.

    • Anne Scheepmaker