DARK STAR

Er is moed voor nodig om weer muziek te gaan maken als je zanger er tijdens een optreden vandoor gaat om nooit meer terug te keren. Na vijf jaar durfden de voormalige Levitation-leden Christian Hayes, Laurence O'Keefe en David Francolini hun instrumenten weer ter hand te nemen. Een heel scala van verkropte en verwerkte gevoelens komt voor op het debuutalbum Twenty Twenty Sound.

Net als The Verve en Swervedriver is hun nieuwe band Dark Star een exponent van de 'nette psychedelica'. Vreemdsoortige, links en rechts in het klankbeeld geplaatste tonen trachten een ruimtelijk effect en, zo mogelijk, zinsbegoocheling bij de luisteraar te creëren.

Maar anders dan de `smerige' psychedelica van Hawkwind of het vroegste werk van Monster Magnet bijvoorbeeld, grossiert de Londense band in liedjes. Dromerige gitaarmelodieën, psychotische samples, vervormde vocalen en andere vreemdsoortige geluidseffecten, tegendraadse ritmes, verstilde pop en dub en onvervalste ruige rock worden aaneengesmeed tot een dynamisch, avontuurlijk geheel. Vleugjes Pink Floyd, Stooges en MC5, afgewisseld met jaren tachtig new wave en noise, worden vermengd met de eigen jaren negentig stijl van Dark Star. Experimenteel maar functioneel. En wonderschoon.

Dark Star: Twenty Twenty Sound (EMI/ 497 20 12)

    • Annemiek van Grondel