Bibliotheek in geweer tegen dure uitgevers

De wetenschappelijke bibliotheken in Nederland binden gezamenlijk de strijd aan met grote uitgevers als Reed Elsevier, Wolters Kluwer en Oxford University Press. De prijs van hun wetenschappelijke tijdschriften is volgens de bibliotheken veel te hoog.

De betrokken bibliotheken verwijten de uitgevers onredelijke prijsstijgingen door te voeren. Hierdoor zijn de bibliotheken gedwongen steeds meer abonnementen op te zeggen.

Het UKB, een samenwerkingsverband waarin alle universiteitsbibliotheken, de Koninklijke Bibliotheek en de bibliotheek van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen verenigd zijn, vindt dat de grens nu is bereikt.

,,Ons aanbod verschraalt en dat tast onze functie aan'', zegt N. Verhagen, bibliothecaris van de Universiteit van Amsterdam, namens het UKB. ,,De trend is dat tijdschriften de afgelopen vijf jaar 10 tot 100 procent duurder zijn geworden, terwijl onze budgetten gelijk zijn gebleven.''

Uitgevers van wetenschappelijke publicaties hebben volgens Verhagen de beschikking over unieke informatie die de bibliotheken niet kunnen missen. Er is geen concurrentie en uitgevers kunnen vragen wat ze willen.

Verhagen: ,,Het is een gekke markt, tot nu toe hebben we alles domweg geaccepteerd. Dat gaat nu veranderen. We zijn klanten en willen meepraten over de prijs van het product.''

De UKB-bibliotheken willen bij aangekondigde prijsstijgingen voortaan een gezamenlijk standpunt bepalen; het UKB zal zijn leden adviseren abonnementen al dan niet collectief op te zeggen. ,,Tot nu toe hebben de vele opzeggingen nog niet tot prijscorrecties geleid'', aldus Verhagen.

De wetenschappelijke bibliotheken hopen op steun van wetenschappers die ook gedupeerd zijn door het teruglopende aanbod in de bibliotheken. Het UKB zal hun vragen niet meer mee te werken aan publicaties van uitgevers die door hun prijsbeleid de belangen van de wetenschap in gevaar brengen.

De aangekondigde maatregelen gelden voor de eerstvolgende verlengingsperiode. Dat betekent dat het UKB de aangesloten bibliotheken voor 1 oktober zal informeren over te ondernemen stappen.

Uitgever Elsevier weigerde vanochtend te reageren op het initiatief van het UKB. Wolters Kluwer, dat een sterke positie heeft in juridische uitgaven, wilde evenmin commentaar geven.