Ballast leent Suriname voor bruggenbouw

Bouwconcern Ballast Nedam International heeft de regering in Paramaribo een lening verstrekt om een prestigieus bruggenbouwproject te kunnen afronden.

Een woordvoerster van het bedrijf meldde vanmorgen in Amstelveen dat de lening groter is dan 30 miljoen Nederlandse gulden maar kleiner dan de 90 miljoen waarover het radiostation ABC en het avondblad De West in Paramaribo dit weekeinde repten. Volgens Ballast Nedam heeft de regering-Wijdenbosch een betalingsachterstand voor de al opgeleverde brug over de Coppenamerivier en de in aanbouw zijnde oeververbinding over de Surinamerivier. De nu getroffen regeling stelt de regering in Paramaribo in staat direct 30 miljoen gulden te voldoen en de rest van de – verder niet gespecificeerde – achterstand in afgesproken termijnen te betalen.

Het was al geruime tijd bekend dat de Surinaamse regering naarstig op zoek was naar financiële middelen voor de bruggen. Naar verluidt liepen plannen om bij de ING-bank een lening af te sluiten spaak wegens de deplorabele kredietwaardigheid van de Surinaamse overheid. Ballast Nedam kwam toen met een eigen financieringsregeling.

Hoewel de Nederlandse brug- genbouwer niets wil zeggen over de voorwaarden die aan deze regeling zijn verbonden, wordt in Paramaribo vernomen dat de deviezeninkomsten uit de bauxiet- en de aardoliesector als garantie voor de lening dienen. De regering zou volgens dezelfde bronnen maandelijks 1 miljoen gulden moeten aflossen.

In kringen van de oppositie wordt de overeenkomst tussen Ballast Nedam en de in feite

demissionaire regering-Wijdenbosch scherp afgekeurd en in het Surinaamse parlement liggen nog veel vragen. Zo ondernam de regering destijds de bruggenbouw zonder de Nationale Assemblée daarin te kennen. De toekenning van het project aan Ballast Nedam zou evenmin op de juiste manier hebben plaatsgevonden. Volgens de oppositie was er een offerte van een ander Nederlands bedrijf die veel goedkoper en praktischer was. Het `showproject' zou ook veel meer hebben gekost dan de bijna 170 miljoen gulden die de regering opgaf. In het oppositiekamp wordt gesproken over `100 miljoen extra aan smeergelden'.

De brug over de Coppenamerivier in West-Suriname werd eind juni opengesteld, drie maanden eerder dan gepland. Ballast Nedam zal vermoedelijk ook de brug over de Surinamerivier bij Paramaribo eerder opleveren dan de geplande datum van mei 2000.