Arsenal beëindigt zegereeks United

Arsenal heeft gisteren de eerste prijs van het Engelse voetbalseizoen gewonnen. Ten koste van nationaal kampioen, Champions League-winnaar en de houder van de FA-Cup Manchester United, werd het Charity Shield veroverd (2-1). Voor de formatie van Sir Ferguson was het de eerste nederlaag sinds 19 december vorig jaar. Op die dag was Middlesbrough te sterk. In de tussenliggende periode speelde United 37 keer.

Beckham opende voor de rust de score voor Manchester, door een vrije trap van 35 meter te verzilveren. Uit een strafschop maakte oud-Ajacied Kanu gelijk. Daaraan vooraf ging een overtreding van Irwin op Vieira. Parlour zorgde voor het winnende doelpunt voor Arsenal.

Bij Arsenal ontbraken Bergkamp en Overmars. De Nederlanders waren niet fit.

Bij Manchester United deden Stam en de teruggekeerde Cruijff wel mee. Stam viel in de rust uit, Cruijff na een uur. De zoon van kreeg ook de gele kaart. Arsenal en Real Madrid hebben overeenstemming bereikt over de overgang naar Madrid van de Franse voetballer Nicolas Anelka. Trainer Arsène Wenger van Arsenal verklaarde na afloop van het duel met Manchester United dat Arsenal en de Spaanse club er uit zijn. Arsenal zou ruim 70 miljoen gulden ontvangen.

,,Nu moet Nicolas zelf nog tot een akkoord met Real komen'', zo zei Wenger voor de Britse tv-zender Sky Sports. Een kleine week geleden zou Anelka volgens de berichten nog naar Italië vertrekken. Lazio Roma en Arsenal hadden ook toen een akkoord, maar de persoonlijke eisen van Anelka waren de Italianen te gortig.

Voorzitter Lorenzo Sainz van Real Madrid meldde dat de komst van Anelka de grootste transfer in jaren zou betekenen. ,,Hij is zeventig miljoen waard.'' Wenger bekende de speler graag behouden te hebben, maar daarop was geen kans. ,,We konden er niet rustig over praten. Het werd meer een machtsstrijd dan een zakelijke deal.''

Inmiddels is de Engelse club op zoek naar een vervanger. Daarbij heeft Wenger het oog laten vallen op onder meer de Fransman Thierry Henry van Juventus.