Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Opbrengst sigarettenverkoop neemt licht toe

Ruim 16 miljard sigaretten zijn het afgelopen jaar in Nederland in rook opgegaan. Dat zijn ongeveer 831 miljoen pakjes van twintig stuks en 1058 sigaretten per inwoner. De meeste Nederlanders roken echter niet. Dit percentage ligt al enige jaren stabiel rond de 63 procent, blijkt uit onderzoek van het buro Market Response. Het grootste deel van alle rokers in Nederland zijn mannen (53 om 47 procent vrouwen), sigaretten het populairste rookmiddel (33% tegen 24% shagrokers) en Marlboro veruit het populairste merk, gevolgd door Marlboro Light, Camel Filter en Barclay.

De Nederlandse overheid verdient jaarlijks ruim tweeënhalf miljard gulden aan de sigarettenverkoop. Dit is terug te vinden in de prijsopbouw van een pakje sigaretten van 25 stuks. Van de 6,70 gulden die de consument betaalt, is 1,00 gulden btw, 3,82 gulden accijns en gaat 1,88 gulden naar productie en handel.

Met deze prijs van het pakje sigaretten is Nederland in de EU een middenmoter. Sigaretten in het Verenigd Koninkrijk zijn ruim twee keer zo duur. Ook in Denemarken, Ierland, Finland en Zweden ligt de prijs minimaal vijftig procent hoger. In Spanje daarentegen kost een pakje de helft van Nederlandse prijs.