Protégé van Pieper is snel weg bij Philips VS

Algemeen directeur J. Losier van Philips in Noord-Amerika is gisteren opgestapt. Losier, nog geen driekwart jaar in functie, werd beschouwd als een protégé van het vorige maand vertrokken bestuurslid R. Pieper. Losier wordt opgevolgd door financieel directeur B. Curran van Philips in Noord-Amerika. Het vertrek van Losier komt op een moment dat Philips hoge prioriteit geeft aan de ontwikkeling van de Amerikaanse markt. Die markt is belangrijk omdat daar mondiale productintroducties vaak als eerste plaatshebben en omdat het zwaartepunt van de concurrentie in de consumentenelektronica grotendeels is verschoven van Japan naar de Verenigde Staten. Philips besteedt dit jaar honderd miljoen dollar aan de opbouw van zijn merknaam in de VS.

Ondanks het opdoeken van het zwaar verliesgevende Philips Consumer Communications (zaktelefoons) waren de activiteiten van Philips in Noord-Amerika in het afgelopen kwartaal nauwelijks winstgevend. Philips behaalde in de regio VS/Canada een bedrijfsresultaat van 53 miljoen euro op een sterk gegroeide omzet.

Volgens financieel bestuurder J. Hommen zijn de krappe marges onder meer het gevolg van investeringen van tientallen miljoenen euro's in de opbouw van een positie op de Amerikaanse markt voor settopboxen, kastjes die bijvoorbeeld Internet of digitale beelden doorgeven aan de tv. Voorts timmert het concern in de VS aan de weg met overnames (ATL, Voice Control Systems en chipmaker VLSI). Losier maakte begin oktober vorig jaar de overstap naar Philips van Tandem, een bedrijf dat Pieper twee jaar geleden liet verbinden met computermaker Compaq. Volgens Philips verlaat Losier de onderneming om ,,andere activiteiten te ondernemen''.

Philips heeft er enkele jaren geleden voor gekozen de invloed van directeuren van landen te beperken ten gunste van de productdivisies. Ter compensatie daarvan werden vijf directeuren aangesteld voor regio's (waaronder Noord-Amerika).