Uitslag Indonesië verder vertraagd

De officiële bekendmaking van de uitslag van de Indonesische parlementsverkiezingen van 7 juni heeft vandaag nieuwe vertraging opgelopen doordat een meerderheid van de 48 partijen die aan de verkiezingen hebben meegedaan weigerden de uitkomst te ondertekenen.

De Commissie voor de Nationale Verkiezingen (KPU), die bestaat uit vertegenwoordiger van de partijen en vijf vertegenwoordigers namens de overheid, zou vandaag de resultaten van de eerste vrije verkiezingen in 44 jaar vaststellen. Maar 31 partijen weigerden dit te doen omdat zij menen dat de uitkomst van de verkiezingen vertekend is door onregelmatigheden. Volgens tellingen van de nationale resultaten zou de PDI-P van Megawati Soekarnoputri met ongeveer 35 procent van de stemmen de winnaar zijn van de verkiezingen.

Gevreesd wordt dat verder oponthoud bij de vaststelling van de verkiezingsuitslag de samenstelling van het nieuwe parlement kan vertragen waardoor ook de bijeenkomst van het Volkscongres, dat dit najaar een nieuwe president moet kiezen, kan worden vertraagd. Het Volkscongres bestaat uit de 500 leden van het parlement en 200 regionale vertegenwoordigers en vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen.

De vijf grootste partijen stemden wel in met de uitslag. Behalve de PDI-P van Megawati zijn dat de regeringspartij Golkar, de Partij van het Nationaal Ontwaken van Abdurrahman Wahid, de islamitische Verenigde Ontwikkelingspartij (PPP) en de Nationale Mandaatpartij (PAN) van oppositieleider Amien Rais.