`De geschiedenis drukt als een steen op mijn borst'

Zomer 1944 werd A.J. van der Leeuw, die na de oorlog mede-oprichter zou worden van het RIOD, buitenshuis opgepakt door de Sicherheitspolizei. Hij werd vrijgelaten, maar kort daarna arresteerden de nazi's twee leden van zijn onderduik- gezin. Zij stierven in Duitse concentratie- kampen. `Ik ben wel de oorzaak, maar niet de schuld.'

,,Eet'', zei ze tegen haar zoon. En tegen mij: ,,Ik moet naar de nachtclub, kan je tien minuten op hem passen. Zo meteen komt zijn vader hem halen.''

De naam Anneke, dochter van de familie Heine, is gefingeerd.

Met medewerking van Tom-Jan Meeus

Correctie:

In het artikel De geschiedenis drukt als een steen op mijn borst (in de krant

van zaterdag 24 juli, pagina 23) wordt als datum van de bevrijding van Bergen-Belsen 13 april 1944 genoemd. De juiste datum was 15 april 1945.