Cocaïnegebruik 1

Met grote irritatie heb ik het stuk op de voorpagina (NRC Handelsblad, 19 juli) over de opkomst van cocaïnegebruik gelezen.

De kop `Luxe-drug cocaïne nu voor iedereen bereikbaar' doet sterk denken aan een reclameslogan, en helaas bevestigt de inhoud van het stuk dit gevoel. Dat cocaïne het op de markt van harddrugs goed doet, had ik al begrepen, maar dat het zo'n prettige drug is, weet ik nu dankzij het artikel.

Wat mij vooral ergert is de `vernormalisering' van het drugsgebruik. ,,De voormalige elitedrug is gedemocratiseerd'', en wordt op één lijn gesteld met andere `tijdverdrijven' als golf, reizen en beleggen, waar toch aanzienlijk minder ellende en criminaliteit uit voortvloeien.

Ik begrijp dat ik als NRC-lezer wordt geacht de tekst op juiste waarde te schatten. Maar ik vind niet dat een tekst over het gebruik van harddrugs op deze aanprijzende wijze in een krant gepubliceerd dient te worden. Het artikel bestaat uit achttien alinea's waarvan er drie louter informatief zijn. Pas aan het eind van het stuk worden in drie alinea's enkele negatieve aspecten van cocaïnegebruik genoemd. In de overige twaalf alinea's worden met name de voordelen van cocaïne beschreven in een jargon dat zo uit het uitgaansleven geciteerd lijkt. Ik vind het erg spijtig dat een onderwerp als dit niet op een meer afgewogen manier wordt behandeld in een krant als NRC Handelsblad.