Brazilië opnieuw sterkste in strijd om Copa

Titelverdediger Brazilië heeft aangetoond dat het nog steeds het beste voetbalelftal van Zuid-Amerika heeft. In de finale van de strijd om de Copa América won de ploeg van bondscoach Wanderley Luxemburgo vannacht in Asuncion met 3-0 van Uruguay. Daarmee kwam het aantal doelpunten in zes duels op zeventien. Doelman Dida werd slechts twee keer gepasseerd.

Ronaldo, die in de finale een treffer voor zijn rekening nam, beschouwde de winst van de Copa América als een dubbele triomf. Een overwinning op zichzelf en een van het Braziliaanse elftal. ,,Dit is een van de belangrijkste momenten uit mijn loopbaan'', verkondigde de gelukkige voetballer van Internazionale die een dramatisch seizoen achter de rug heeft vol blessureleed. ,,Na een lijdensweg van een jaar dank ik God, mijn coach en ploeggenoten voor het vertrouwen dat ze in mij hebben gehouden.''

Louis van Gaal kan ook gerust zijn. Hij krijgt Rivaldo voor de start van de nieuwe competitie bij Barcelona terug als een stralende ster, als de Braziliaanse held die de Copa opnieuw veilig stelde. De aanvallende middenvelder met de grote technische bagage en de gevoelige linkervoet scoorde in de finale tegen Uruguay voor rust tweemaal. Zijn eerste treffer was bijzonder, want gemaakt met het hoofd. Dat overkomt hem zelden.

Uruguay, met de bij Feyenoord uitgerangeerde verdediger Fernando Picun in de basis, had nauwelijks iets in te brengen. De ploeg miste ook belangrijke spelers als Gustavo Poyet en Alvaro Recoba, die beiden na een lang Europees competitieseizoen van hun welverdiende rust wensten te genieten.

De finale begon gewelddadig met zeven keiharde overtredingen binnen drie minuten. Brazilië leek daarbij vastbesloten niet geïmponeerd te raken door grove acties van de opponent en betaalde met gelijke munt terug. Het leverde twee spelers van beide teams een gele kaart op en een reeks van dertig vrije trappen in de eerste helft.

Ondertussen werd er behoorlijk gevoetbald, vooral door de Brazilianen. In de 20ste minuut viel de openingstreffer. Rivaldo werd bij een vrije trap van Flavio Conceição bij de tweede paal geheel over het hoofd gezien door de Uruguayaanse defensie. De Barça-speler kopte beheerst raak. Zeven minuten later pikte hij een dieptepass van Zé Roberto op en tilde de bal met dezelfde beheersing over doelman Héctor Carini heen opnieuw in het net.

Uruguay zorgde in de voorafgaande wedstrijden met bluf en intimidatie met regelmaat voor een ommekeer, maar wekte nu geen moment de indruk de 2-0 om te buigen. Wel kwam bijna de aansluitingstreffer uit de lucht vallen. Rechtsback Martin del Campo schoot na een een-tweetje van rand strafschopgebied tegen de lat. De rebound van Andrés Fleurquin ging over.

Dat was meteen het laatste wapenfeit van Uruguay. Brazilië dicteerde het duel verder, maar liet het bij een enkel doelpunt van Ronaldo, ook zijn vijfde. De ex-PSV'er werd door Rivaldo vrij gespeeld en haalde met links overtuigend uit.

Na het toernooi werd een Zuid-Amerikaans droomteam aller tijden samengesteld, met daaron onder anderen de Brazilianen Pele, Romario, Garrincha, Zico en Carlos Alberto. Argentinië is met drie spelers, Roberto Perfumo, Daniel Passarella en Diego Maradona, een goede tweede. Elias Figueroa uit Chili, Enzo Francescoli uit Uruguay en doelman José Luis Chilavert uit Paraguay completeren het Zuid-Amerikaanse sterrenelftal van de eeuw.