Bouterse krijgt zestien jaar cel

De Haagse rechtbank heeft de voormalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse gisteren veroordeeld tot de zwaarste straf die ooit in een drugszaak in Nederland is opgelegd: 16 jaar cel en 4,6 miljoen gulden boete.

De rechters achten bewezen dat Bouterse de onbetwiste leider is van een organisatie die op grote schaal cocaïne naar Nederland smokkelde. De rechtbank noemde de feiten zo ernstig dat zij de maximale straf van 16 jaar voor de leider van een dergelijke criminele club eigenlijk te laag acht. De wetgever zou het maximum volgens de rechters moeten verhogen.

Het vonnis dat tegen drie leden van het Suri-kartel is uitgesproken is in veel opzichten zwaarder dan de eisen die het openbaar ministerie twee weken geleden had geformuleerd. De rechters achtten meer feiten bewezen dan justitie. Medeverdachte Richard L. kreeg een straf van 15 jaar na een eis van 14. Verdachte Moenipersad M. kreeg zes jaar cel, twee keer zo veel als geëist. Alle verdachten hebben laten weten in hoger beroep te gaan.

In Paramaribo verklaarde Bouterse, die net als zijn raadsman het proces heeft geboycot, dat het vonnis hem niet interesseert. Hij ziet de vervolging als een politieke daad. Bouterse denkt dat zijn veroordeling geen gevolgen heeft voor zijn politieke ambities. Hij acht het niet uitgesloten dat zijn Nationale Democratische Partij (NDP) hem bij de vervroegde verkiezingen van 25 mei kandidaat stelt.

De rechtbank heeft het verzoek van justitie ingewilligd om een bevel tot gevangenneming af te geven. Met een dergelijk justitieel document is het voor het OM makkelijker om in het buitenland om aanhouding en uitlevering van Bouterse te vragen.

De vier grootste Nederlandse politieke partijen hebben over het algemeen met instemming op de veroordeling van Bouterse gereageerd. De PvdA hoopt dat de onafhankelijke rechterlijke uitspraak zuiverend werkt in Suriname. ,,Het zal meer Surinamers nu duidelijk zijn dat er iets aan de hand is met de ex-legerleider. Op den duur kan dan weer op een zakelijke manier met Nederland worden overlegd'', hoopt PvdA-Kamerlid G.J. Van Oven.

Het Tweede-Kamerlid F. Weisglas (VVD) vindt de veroordeling een compliment waard voor het werk van het OM. Hij meent dat de veroordeling geen gevolgen voor de betrekking tussen Nederland en Suriname hoeft te hebben.

HOOFDARTIKEL: pagina 7