Philips zet opmars onverdroten voort

De koers van Philips blijft stijgen. De hele week is Philips op de Amsterdamse beurs al gevraagd, nadat meerdere analisten een koopadvies hadden afgegeven. Zelfs in de flauwe handel die vanochtend kenmerkend was voor de situatie op het Damrak ging Philips weer 1,20 euro omhoog naar 107,60. Koninklijke Olie bereikte op 63,90 zelfs even een absoluut record. Tegen het middaguur was van die winst nog 10 eurocent over op 63,60. Beide fondsen, die al weken de toon aangeven op het Damrak, zorgden voor nog wat leven in de brouwerij op de rustige beurs waar volgens een handelaar een typische vrijdagstemming heerste. Lage omzetten drukten de koersen. Bovendien was er de werking van de optiebeurs waar het vandaag expiratiedag is.

,,Veel market makers zitten onder de grens van 600 punten'', verklaarde een handelaar. Zij werden op hun wenken bediend want de AEX was na het middaguur 0,32 punten gedaald naar 594,02 punten. De obligatiemarkt kwam nauwelijks in beweging. Alleen de 30-jarige staatslening ging duidelijk omhoog, met zes dubbeltjes. Eerder in de week stegen ING en Heineken na goede beoordelingen, maar vanochtend namen beleggers hun winst. Bij Heineken resulteerde dat in een verlies van 55 eurocent op 50,50 euro en ING noteerde drie eurodubbeltjes lager op 52,95 euro.

ASML wist wel de lijn omhoog vast te houden. Het fonds steeg 45 eurocent op 65,00 euro. In een week tijd is de toeleverancier voor de chipindustrie bijna 10 procent in waarde gestegen. Verliezen waren er in de chemie. DSM moest 1,90 op 113,35 euro terug en Akzo verloor 40 eurocent op 43,75 euro.

Het eerdere enthousiasme onder beleggers over de jongste aankoop van Buhrmann in de Verenigde Staten lijkt weg te ebben. De laatste dagen dobbert het fonds tussen de 18 en 19 euro; vanochtend was er een verlies van 35 eurocent op 18,55 euro.