Partij Megawati wint in Indonesië

De Strijdende Democratische Partij van Indonesië (PDI-P) heeft onder aanvoering van Megawati Soekarnoputri met ruim 33 procent van de stemmen de parlementaire verkiezingen van 7 juni gewonnen.

Dat blijkt volgens verkiezingsfunctionarissen uit de optelsom van de resultaten per provincie. Partijen hebben nu de gelegenheid bezwaar aan te tekenen tegen de uitkomst, maar verwacht wordt dat volgende week woensdag de definitieve uitslag plus zetelverdeling zal worden bekendgemaakt.

Regeringspartij Golkar komt bij deze eerste vrije verkiezingen sinds 44 jaar in Indonesië met ruim 22 procent van de stemmen op de tweede plaats. De Partij van het Nationaal Ontwaken van moslimleider Abdurrahman Wahid en de Nationale Mandaatspartij van Amien Rais, die eerder een losse alliantie sloten met PDI-P, komen uit op respectievelijk bijna 13 en ruim 7 procent. Volgens een berekening van The Jakarta Post zou deze alliantie 240 zetels in het 500 leden tellende parlement krijgen. De strijdkrachten hebben automatisch 38 zetels.

Volgens een bericht vanochtend in The Indonesian Observer zou de PDI-P met de leiding van de strijdkrachten zijn overeengekomen dat de militaire fractie in het parlement Megawati zal steunen. In ruil daarvoor zou zij chef-staf en minister van Defensie generaal Wiranto benoemen tot vice-president. Indonesische kranten berichtten vandaag dat Wiranto een plaatsvervanger heeft aangesteld, die zijn taken zou kunnen overnemen.

Een lid van het Verkiezingscommité dat verantwoordelijk is voor het verzamelen en optellen van de uitslagen, zei vandaag ,,niet te verwachten dat de officiële uitkomsten zullen afwijken van onze uitslag''. De lang verwachte uitslag bevestigt dat PDI-P leidsvrouw Megawati Soekarnoputri de beste kansen heeft om in november tot president te worden gekozen. Dat gebeurt door het Volkscongres dat bestaat uit de 500 leden van het parlement, aangevuld met 200 lokale vertegenwoordigers en vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen.

President Habibie blijft, ondanks interne verdeeldheid in de regeringspartij, de presidentskandidaat voor Golkar. Golkar hoopt voldoende kleinere partijen over te halen om Habibie te herkiezen. Habibie volgde vorig jaar mei oud-president Soeharto op, die jarenlang zijn mentor was. Zijn kansen op herverkiezing zijn toegenomen door groeiend verzet in moslimkringen tegen een vrouwelijke president. Verschillende moslimpartijen hebben een stembusakkoord gesloten dat volgens de schatting van The Jakarta Post 40 zetels zou kunnen halen in het parlement.

HOOFDARTIKEL: pagina 7