Chirac wil nog drie jaar lang regeren met links

De centrum-rechtse president Jacques Chirac verwacht nog drie jaar Frankrijk te blijven besturen met een linkse regering. Oproepen om eerder af te treden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven legt hij naast zich neer.

Dat heeft het Franse staatshoofd gisteren gezegd in zijn gebruikelijke tv-vraaggesprek ter gelegenheid van de nationale feestdag 14 juli. Chirac meent dat het Franse volk kennelijk door links en rechts tegelijk wil worden geregeerd. Hij legt zich daar bij neer en weigert daarom een felle `interne' oppositie te gaan voeren tegen minister-president Jospin en zijn ministers.

De laatste weken was een toenemende druk ontstaan op Chirac om zich uit te spreken over de toekomst van het Franse regeringsbestel. Sinds de grondwet van De Gaulle uit 1958 kent Frankrijk een presidentieel systeem. Het staatshoofd wordt daarin voor zeven jaar gekozen; hij bezit bevoegdheden die verder gaan dan die van de Amerikaanse president. Het systeem veronderstelde oorspronkelijk een parlementaire meerderheid die achter de president zou staan. Dat liep onder Mitterrand twee keer anders, zij het voor betrekkelijk korte periodes. Als Chirac zijn ambtstermijn tot 2002 uitdient heeft hij vijf van de zeven jaar een linkse regering naast zich gehad.

Vorige week hield oud-president Valéry Giscard d'Estaing een pleidooi in Le Monde voor een vijfjarige ambtstermijn, die zou samenvallen met een parlementaire periode. Zo zou De Gaulle's opzet van een sterk presidentieel bestuur worden hersteld. Chirac zou niet langer aan deze `zachte cohabitatie' moeten meedoen en volgend jaar aftreden.

Giscard is een centrum-liberaal. Maar ook Chiracs eigen Rassemblement pour la République verwachtte na de slecht afgelopen Europese verkiezingen van 13 juni een sterk oppositioneel signaal van de president. Tot hen zei Chirac gisteren: organiseert u zelf rond een nieuw programma. Dat was niet wat de meesten hadden verwacht. De enige kritiek die Chirac op de regering-Jospin uitte was op financieel-economisch gebied: links moet meer doen aan lastenverlaging en haast maken met het opzetten van pensioenfondsen.