In Au Bon Acceuil voelt Boogerd zich het beste thuis

In de Tour de France staat morgen de etappe naar Alpe d'Huez op het programma. Michael Boogerd hoopt dat zijn trainingstochten vanuit een fietshotel in de Alpen daar hun vruchten zullen afwerpen.

,,Mijn man doet vandaag de Glandon en de Télégraphe.'' Een flard van een gesprek tussen twee vrouwen op het terras van Au Bon Accueil, het enige Nederlandse fietshotel in Frankrijk, zeven kilometer ten zuidoosten van de Alpe d'Huez. De ene verdiept zich deze middag bij afwezigheid van haar fietsende echtgenoot in het boek Handwerken, de ander is net terug van een fietstocht door de Alpen. Een paar tafels verder gebruikt een sportief Duits echtpaar het wielermenu – salade, pasta met saus en dessert.

De meeste gasten in het 27 kamers tellende fietshotel in Les Ougiers komen deze week niet zozeer om zelf te fietsen, maar om de Tour de France van dichtbij te zien. ,,Binnen enkele weken nadat in november het etappeschema bekend is, zijn we voor deze week volgeboekt'', zegt Léon Soet, die met zijn vrouw Monique het chaletachtige hotel in de Alpen runt. Alle faciliteiten voor wielrenners, van recreant tot prof, zijn aanwezig. Van fietspomp, rollerbank en massagetafel tot banaan en pastabuffet.

Binnen hangen bij de bar mooie kleurenfoto's van Michael Boogerd, net als Soet afkomstig uit Den Haag. Eén foto toont de renner bijna huilend van vreugde na zijn overwinning in april in de Amstel Gold-race – Soet was erbij.

Tweemaal bereidde Boogerd zich vanuit Au Bon Accueil voor op de Tour. Vorig jaar mei gebruikte hij het fietshotel voor de eerste keer als uitvalsbasis voor solotochten door de Alpen, twee maanden geleden kwam hij terug en viel hij al vijf keer alleen de Alpe d'Huez aan. Vooral nu een podiumplaats in Parijs ver weg is, is Boogerd erop gebrand als eerste boven te komen. Soet is optimistisch. ,,Let maar op'', zei de hotelier gisteren. ,,Er komen nog mooie dagen.''

De relatie met Boogerd kwam tot stand via sponsor Rabobank. Twee jaar geleden was Soet bij zijn filiaal in Den Haag om een lening aan te vragen, voor de financiering van het hotel. ,,Een lening voor onze trouwdag kon er nog net af, meer niet'', zegt Soet, die in oktober 1997 in de kerk op Alpe d'Huez met Monique trouwde. Hij vroeg de directeur of hij in contact kon komen met Boogerd, wiens ouders vlakbij de bank woonden. ,,Als die een keer komen banken, spreek ze dan even aan.''

Korte tijd later kreeg Soet een telefoontje van de manager van Boogerd. ,,Als Michael zich in de Alpen voorbereidt, waar kan hij dan beter zitten dan in een fietshotel'', zei Soet. ,,Michael voelt zich nu hier op z'n gemak. Hij maakt eens een babbeltje met andere gasten, gaat na zijn trainingsritten nog even op de rollerbank en kijkt hier 's middags naar de Ronde van Italië. Dit jaar had hij alleen de pech dat door het slechte weer een paar passen gesloten waren.''

Met zijn komst had Boogerd eindelijk het advies van Soet opgevolgd om een keer intrek in zijn hotel te nemen. Toen Boogerd vorig jaar bij het hotel arriveerde, bleek hij zijn stadgenoot te kennen. De renner wist zich te herinneren dat Soet zeven jaar geleden bij hem in de straat op kraamvisite was geweest, toen hij nog bij de amateurs reed. Soet zag een jongen die zich buiten op een rollerbank in het zweet trapte. Soet: ,,Ik drukte hem toen een folder van het hotel in zijn hand en zei dat hij naar de Alpen moest komen als hij een goeie renner wilde worden.''

Boogerd kan zich daar morgen weer door naar boven laten schreeuwen. Alpe d'Huez trok de afgelopen dagen weer campers vol wielerliefhebbers. Allemaal hebben ze een mooie plek gevonden, zoals vlakbij de finish het echtpaar Van der Schepop uit Herpen. Tussen bocht 10 en 9 dronken ze gistermiddag een pilsje bij het echtpaar De Rijke uit Bergen op Zoom. Sinds 1979 hebben de Van der Schepops geen Tour-aankomst op de Alpe d'Huez gemist. Ze deelden mee in de vreugde na de overwinningen daar van Zoetemelk, Winnen, Rooks en Theunisse.

,,Ik heb altijd het idee dat ze niet naar boven komen al ik er niet sta'', zegt mevrouw Van der Schepop. Trots vertelt ze dat ze vorige week met haar man als eerste op de berg arriveerde. Vorige week woensdag al parkeerde het Bergse echtpaar de beige camper op de berg. ,,Half twaalf waren we hier, twee uur voor Nederlandse fans uit Terwolde en Emst. Wij zijn altijd de eersten.''

Zelfs de toeschouwers willen winnen op Alpe d'Huez.