Noodweer in Zuidoost- en Oost-Europa

Zware regenstormen en een hittegolf met temperaturen van meer dan veertig graden hebben dit weekeinde in delen van Oost- en Zuidoost-Europa meer dan tien mensen het leven gekost. In Roemenië vielen als gevolg van overstromingen tien doden. Een vader verdronk in het westen van het land toen hij zijn twee dochters wilde redden die in het water van de gewollen Siret waren gevallen. De dochters verdronken ook. Twee Roemenen werden gedood door de bliksem. Op veel plaatsen viel de stroom uit nadat electriciteitsdraden door enorme hagelstenen waren gebroken. Honderden stuks vee verdronken, veel auto's en daken werden vernield en wegen en spoorlijnen raakten door de overstromingen onbegaanbaar.

In Servië vielen door het noodweer twee doden; er worden nog zeker tien mensen vermist. Delen van Belgrado kwamen onder water te staan en moesten het dit weekeinde stellen zonder electriciteit en drinkwater. In Hongarije kwamen twee mannen om het leven die op een brug stonden toen die werd weggeslagen. De stad Komárom en dorpen in de opmgeving liepen gedeelteliijk onder water. De plotselinge zomerstormen richtten ook in Slowakije en de Tsjechische Republiek aanzienlijke schade aan. (AP)