Delegatie Jakarta naar Oost-Timor

Het voorgenomen referendum over de toekomst van de vroegere Portugese kolonie Oost-Timor zal in augustus doorgaan, ondanks het opgelaaide geweld van de afgelopen tijd. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Ali Alatas, heeft dat vanochtend gezegd in de Oost-Timorese hoofdstad Dili.

Alitas maakt deel uit van een delegatie prominente Indonesische bewindslieden die vanochtend in de Oost-Timor aankwam voor gesprekken met de lokale autoriteiten en medewerkers van de Verenigde Naties. In totaal vijftien ministers uit het kabinet van president Habibie zijn naar de onrustige provincie afgereisd, onder wie ook de minister van Defensie, en tevens chefstad van de strijdkrachten, generaal Wiranto.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN wil dat de autoriteiten optreden tegen terreurbendes in Oost-Timor, die ageren tegen de mogelijke onafhankelijkheid. Ze maken het houden van een referendum uiterst moeilijk. De VN-medewerkers in Oost-Timor worden ook geterroriseerd.

Indonesië heeft in 1975 met wapengeweld de Portugese overzeese provincie Oost-Timor ingelijfd. (Reuters, AFP)