Betoging leidt tot geweld in Teheran

Voor de vierde achtereenvolgende dag hebben studenten vandaag in de Iraanse hoofdstad Teheran gedemonstreerd voor hervormingen en tegen de politie en stoottroepers van de radicale Ansar Hezbollah. Op een centraal plein in de hoofdstad leidde dat tot een treffen tussen betogers en de politie, die de demonstranten met geweld verspreidde naar omliggende straten.

De demonstraties, ook elders in het land, vormen de reactie op hardhandig ingrijpen van Hezbollahi's en de politie in de nacht van donderdag op vrijdag tegen studenten die betoogden tegen het publicatieverbod voor de populaire linkse krant Salam. Daarbij vielen tientallen gewonden en volgens officiële opgave één dode. De politie verrichtte honderden arrestaties.

Inmiddels zijn de politiefunctionarissen die tot dat ingrijpen hadden bevolen, ontslagen. De regering en tal van maatschappelijke organisaties hebben de studenten hun steun betuigd en het politieoptreden veroordeeld.

Ook de Opperste Leider, ayatollah Khamenei, die de verantwoordelijkheid voor de politie heeft, heeft vandaag het politie-ingrijpen en dat van de Hezbollahi's veroordeeld.

Khamenei liet weten dat het geweld ,,zijn hart heeft gebroken''. ,,De jeugd van dit land, studenten of niet, zijn mijn kinderen en voor mij is alles dat bezorgdheid en droefheid veroorzaakt, erg moeilijk om te verdragen.''

De studenten bij de gebouwen van de Universiteit van Teheran in het centrum van de stad weigerden echter te luisteren toen deze verklaring daar werd voorgelezen. ,,Dood aan de dictatuur'', schreeuwden ze. Op dat moment veranderde een schot, overigens zonder doel te treffen, de vreedzame bijeenkomst in een chaos. Ooggetuigen zeiden dat het schot werd afgevuurd vanaf een motorfiets, het gebruikelijke vervoersmiddel van de leden van Ansar Hezbollah.

De Nationale Veiligheidsraad, een leidend regeringsorgaan dat bestaat uit conservatieve en hervormingsgezinde leiders en wordt voorgezeten door president Khatami, riep gisteren de studenten op hun demonstraties te staken. Maar de studenten zeiden vandaag niet van plan te zijn op te houden tot hun eisen zijn ingewilligd. Daaronder is het ontslag van de opperste politiechef, generaal Hedayat Lotfian. ,,We zullen niet afkoelen tot we wraak hebben genomen'', schreeuwden studenten bij de moskee van de Universiteit van Teheran - vrijdags de plaats van het grote Vrijdaggebed. Sommigen hielden portretten van president Khatami omhoog. Anderen riepen: ,,Khatami, waar ben je, je studenten zijn gedood.''

Honderden Iraanse journalisten zijn van plan morgen een eendaagse staking te houden uit protest tegen de sluiting van de krant Salam, waarmee de huidige crisis begon. Het ministerie voor de Inlichtingendiensten heeft zijn klacht tegen de krant donderdag al ingetrokken, kennelijk onder druk van president Khatami. Justitie heeft het publicatieverbod echter nog niet opgeheven. (Reuters, AFP, AP)

KRITIEK OP STAATS-TV: pagina 5