Staking horeca Costa del Sol afgeblazen

Een voor vandaag aangekondigde staking van ongeveer 25.000 personeelsleden van hotels, pensions en cafés aan de Spaanse Costa del Sol is op het laatste moment afgeblazen. Hoteliers en vakbonden kwamen in de nacht van zondag op maandag onverwachts tot een akkoord over een nieuwe CAO. Dat was precies twee uur voordat de staking zou worden afroepen. In totaal zouden ongeveer 220 hotels en 14.000 andere horecagelegenheden te maken krijgen met de gevolgen van de werkonderbreking. Dankzij bemiddeling van het ministerie van Toerisme in Andalusië kwam het akkoord tot stand. De grote hotels hebben een belangrijke eis van de vakbonden ingewilligd door te beloven meer personeel in vaste dienst te nemen. Afgesproken is dat in de toekomst 72,5 procent van de werknemers een vaste aanstelling krijgt. Bovendien kwamen de partijen een loonsverhoging van 3,5 procent overeen. (ANP)