Oppositie wint de verkiezingen in Koeweit

Oppositiegroepen hebben belangrijke winst geboekt in de zaterdag gehouden parlementsverkiezingen in Koeweit, de enige Arabische Golfstaat met een gekozen parlement. Conform de wet heeft de regering van kroonprins en premier Saad al-Abdallah al-Sabah de emir haar ontslag aangeboden. Aangenomen wordt dat de kroonprins, die sinds 1978 premier is, opdracht zal krijgen een nieuwe regering te vormen.

De uitslag van de verkiezingen is een tegenslag voor de regering, die had gehoopt met een minder strijdbaar parlement te maken te krijgen. De emir van Koeweit, sjeik Jaber al-Ahmed al-Sabah, ontbond het voorgaande parlement een jaar vervroegd met het argument dat de onophoudelijke, harde kritiek van parlementariërs op het kabinet voor een onwerkbare sfeer zorgde en bijdroeg tot de verslechtering van de economische situatie.

Maar de pro-regeringsfactie werd de grote verliezer van deze verkiezingen. Zij verloor zes van haar 18 zetels in het in totaal 50 zetels tellende parlement. De liberale oppositie, die campagne had gevoerd voor grotere democratie en voor economische liberalisering, boekte de grootste winst: van vier naar 16 zetels. De moslim-fundamentalisten handhaafden zich min of meer. De fundamentalistische sunnieten verloren twee zetels, en kwamen op 14, terwijl de wat progressievere shi'ieten er twee wonnen en met zes zetels in het nieuwe parlement zullen zijn vertegenwoordigd. De overige zetels gaan naar onafhankelijke kandidaten.

,,De regering betaalt de prijs voor de ontbinding (van het parlement)'', schreef de krant Al-Qabas. De invloedrijke oppositieleider en parlementsvoorzitter Ahmad al-Saadoun zei dat de regering haar bevoegdheden had overschreden door wetten bij decreet af te kondigen na de ontbinding van het parlement, in mei. De emir - die in Koeweit het laatste woord heeft – heeft sindsdien meer dan 60 decreten uitgegeven, in meerderheid gericht op de economie. ,,Ik roep op tot afwijzing van al deze decreten'', zei Saadoun, die bekend staat om zijn gedreven campagne voor uitbreiding van de macht van het parlement.

Het ziet er naar uit dat in elk geval één, geruchtmakend decreet van de emir, dat vrouwen actief en passief kiesrecht geeft, het in het nieuwe parlement zal halen. Voor de vrouwen is de winst van de liberalen goed nieuws aangezien dezen kiesrecht voor de vrouwen in de verkiezingen van 2003 steunen. De fundamentalistische sunnieten wilen hiervan niets weten, maar met hun veertien zetels kunnen zij weinig doen. De fundamentalistische shi'ieten daarentegen zijn het eens met politieke rechten voor de vrouw. {AP, Reuters, AFP)